Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zingende zusjes Charlotte en Josefien Stoppelenburg stelen het hart van het publiek

Home

ADRIAAN HAGER

DEN HAAG - Het Prinses Christina Concours is het aardigste muziekconcours van Nederland. Alleraardigst omdat de voornaamste doelstelling is om jonge mensen uit het voortgezet onderwijs aan te zetten tot praktische muziekbeoefening en/of een klassieke muziek-studie. Er wordt op dit concours dan ook niet gestreden op leven en dood, er is geen sprake van afgunst, alle finalisten zijn verzekerd van de belangstelling en de handdruk van prinses Christina, en de prijzenpot is dankzij vele sponsors zo groot, dat iedereen met een handvol prijzen naar huis gaat.

Dat was ook zondagavond het geval bij de finale van het 28ste Prinses Christina Concours in het Haagse Danstheater, ditmaal ook bijgewoond door prinses Juliana. Het concours kent twee categorieën: tot en met 14 jaar en vanaf 15 jaar. In de eerste categorie werd in de categorie snaarinstrument de hoofdprijs toegekend aan de 13-jarige Lavinia Meijer (Bennekom) die met haar charmante en elegante harpspel favoriet was om het volgend seizoen als soliste bij het Residentie Orkest op te treden. Een tweede prijs ging naar violiste Lisanne Soeterbroek (Limbricht); zij was met haar twaalf jaar de jongste finaliste. Soeterbroek speelde een werk van Messiaen trefzeker, met een prachtige stokvoering en een grote mate van muzikaliteit. De persjury was unaniem van mening dat Lisanne Soeterbroek ook de KPMG-persprijs verdiende. Zij mag 'ergens' in Europa een concert gaan bijwonen van haar idool. De tweede prijs in de categorie piano ging naar pianist Alexander Scholtes (Oosterhout), de derde prijs (snaarinstrumenten) ging naar celliste Christine te Winkel (Ens).

Verrassend

In de categorie vanaf 15 jaar werden twee eerste prijzen uitgedeeld. Het meest opmerkelijke en verrassende optreden was dat van de zingende zusjes Charlotte en Josefien Stoppelenburg (Meppel). De vocaliteit komt bij het Prinses Christina Concours zelden of nooit aan bod maar deze twee natuurtalenten stalen het hart van het publiek (en dus ook van de jury) met een wonderschoon gezongen duet uit het 'Stabat Mater' van Pergolesi, een kostelijk lied van Brahms en een doldwaas voorgedragen duet uit Mozarts 'Cosi fan tutte'. Een andere begerenswaardige hoofdprijs is de VSB prijs: het volgen van een masterclass bij een beroemde musicus naar eigen keuze. Die onderscheiding viel pianiste Maria Beatriz Ramos (Den Haag) ten deel.

Tweede prijzen gingen naar violiste Marleen Hemmer (Nieuwegein) en naar het duo Esme de Vries (Zeist) en Carla Leurs (Den Haag). Begeleider Derrick Hemmer mag twee weken naar de Dartington Summer School of Music in Engeland.

Ruud van der Meer, vanaf het eerste uur de geestelijk vader van het Prinses Christina Concours, weet 'zijn' concours steeds weer nieuw leven in te blazen. Zo nam hij dit jaar het initiatief een Concours Eigen Compositie in te stellen. Het resultaat was dat niet minder dan twintig composities werden ingezonden.

Onder voorzitterschap van componist Theo Loevendie verleende de jury eerder deze maand prijzen aan Bas Kaptijn voor zijn stemmingsvol werk 'Drie Perspectieven', aan de veelzijdige en talentvolle Marlijn Helder voor haar contrastrijke compositie 'Dark Purple' en aan Joey Roukens voor zijn 'voor de lol' geschreven 'Componistenreünie' waarin hij zelf fungeert als 'gastheer' voor zowel levende als inmiddels overleden componisten. Ook bij dit onderdeel van het concours blijkt dat Nederland vele jonge talenten kent die dankzij de opzet van dit landelijke evenement (met dit jaar niet minder dan vijfhonderd deelnemers!) gesteund worden in het beoefenen van hun grootste passie: muziek.

Deel dit artikel