Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zijn ivf-kinderen ongezonder?

Home

Marijke de Vries

Louise Brown, de eerste ivf-baby, kwam 35 jaar geleden in Groot-Brittannië ter wereld. Hier toont ze, op haar 25ste verjaardag, een jonge ivf-tweeling bij de kliniek waar zij ontstond. © epa
Interview

De omstandigheden rondom de bevruchting blijken de latere ontwikkeling te beïnvloeden. Daarom start het Amsterdamse AMC-ziekenhuis een groot onderzoek naar ivf-kinderen. Zij blijken gemiddeld een iets hogere bloeddruk te hebben en iets dikker te zijn.

Een op de veertig baby's die in Nederland geboren is, is tegenwoordig verwekt met behulp van ivf ofwel reageerbuisbevruchting. Zulke kinderen hebben gemiddeld een iets hogere bloeddruk en ze zijn iets dikker, blijkt uit internationaal onderzoek. Op latere leeftijd zou dat kunnen leiden tot een verhoogde kans op diabetes en hart- en vaatziekten. Het AMC in Amsterdam begint daarom een groot onderzoek naar deze kinderen.

"Tot nu toe was er vooral aandacht voor het optimaliseren van de kans op een zwangerschap, daar was het ouders tenslotte om te doen. Nu willen we kijken naar de invloed van ivf op de gezondheid van het kind", zegt hoogleraar vroege ontwikkeling en gezondheid Tessa Roseboom, een van de hoofdonderzoekers.

Wat gaan jullie precies doen?
"Door gegevens als geboortegewicht, complicaties tijdens de zwangerschap en lab-omstandigheden te combineren van de 30.000 kinderen die de afgelopen tien jaar zijn geboren, willen we erachter komen waar die verschillen in bloeddruk en overgewicht vandaan komen. Daarbij kijken we naar de omstandigheden in het laboratorium, maar ook naar de hormoonbehandeling die vrouwen ondergaan en naar de gezondheid van ouders die met behulp van ivf zwanger raken. Zij zijn namelijk gemiddeld wat ouder dan ouders die zonder ivf een kind krijgen."

De oudste ivf-baby ter wereld is pas 35, valt er al iets te zeggen over langetermijngevolgen?
"We weten er nog niet veel van. Pas de afgelopen jaren zijn we ons gaan realiseren dat wat er met je gebeurt rond de bevruchting gevolgen kan hebben voor de latere gezondheid. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de eerste dagen in de baarmoeder erg belangrijk zijn voor de latere ontwikkeling van een kind. Een ivf-kind brengt de eerste twee tot drie dagen door buiten de baarmoeder. Lang dachten we: dat is zo kort, dat kan niet belangrijk zijn."

Moeten mensen die via ivf zijn geboren zich zorgen maken?
"Nee, dat is echt niet nodig. Op groepsniveau zijn de gezondheidsverschillen relevant, maar op individuele levens zal dit geen enorme impact hebben. Het gaat echt om kleine verschilletjes: op achtjarige leeftijd hebben ivf-kinderen iets meer overgewicht, en een wat hogere bloeddruk en suikerspiegel. Wij willen uitzoeken of die verschilletjes veroorzaakt worden door de techniek van ivf, of door andere factoren.

Sinds de introductie van ivf zo'n 35 jaar geleden zijn de labtechnieken enorm veranderd. De hormoonstimulatie en de kweekomstandigheden zijn bijvoorbeeld veranderd. Bij dat soort ontwikkelingen is tot nu toe vooral gekeken of vrouwen vaker en sneller zwanger raakten. Wij willen kijken of we de methoden verder kunnen verbeteren."

Kunnen ouders en ivf-kinderen zich bij jullie melden als ze willen meedoen aan het onderzoek?
"Nee. We gaan ook niet alle 30.000 kinderen van de afgelopen tien jaar oproepen. We benaderen op basis van de data-analyses gericht groepen kinderen of zij willen meewerken. Wel ben ik van mening dat er standaard een follow-up zou moeten zijn van kinderen die via ivf ter wereld komen. Want het zal nog jaren duren voor we echt iets kunnen zeggen over het verband tussen ivf en eventuele ouderdomsziekten."

Lees verder na de advertentie

 
Lang dachten we: die 2 dagen buiten de baarmoeder zijn zo belangrijk niet.

Deel dit artikel