Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zijlstra wil studiefinancering voor buitenland beperken

Home

Redactie

Prins Willem-Alexander in gesprek met Nederlandse en Turkse studenten © ANP

Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) wil een financieel plafond instellen voor de zogeheten meeneembare studiefinanciering. Die is bedoeld voor studenten die hun hele studie in het buitenland willen volgen. Zijlstra vreest dat te veel mensen gebruik gaan maken van de regeling, nu het Europees Hof van Justitie heeft gesteld dat de eisen moeten worden afgezwakt.

Om het plafond in te stellen, moet de wet worden gewijzigd. Zijlstra zal zo snel mogelijk nieuwe wetgeving naar de Tweede Kamer sturen, waarschijnlijk nog voor de zomer, zo schrijft hij maandag in een brief. Momenteel maken ongeveer 9000 studenten gebruik van de meeneembare studiefinanciering. Dat kost in totaal 45 miljoen euro.

Het hof bepaalde eerder deze maand dat niet mag worden geëist dat studenten 3 van de 6 voorgaande jaren in Nederland hebben gewoond om in aanmerking te komen voor meeneembare studiefinanciering. Die regel zou discriminerend zijn voor migranten. Nederland wilde er juist mee voorkomen dat studenten uit andere landen misbruik zouden maken van de regeling.

Zijlstra betreurt de uitkomst van de rechtszaak dan ook en wil de zaken nu op een andere manier regelen. Het financieel plafond is een deel van de oplossing, stelt hij. Ook moet in de gaten worden gehouden wie gebruikmaakt van de financiering, om te voorkomen dat Nederlandse studenten die hun hele opleiding in het buitenland doen worden verdrongen.

De staatssecretaris onderzoekt verder of het mogelijk is om een terugkeereis in te stellen. Dan zou de studiefinanciering pas een gift zijn wanneer de student na zijn studie voor een bepaalde periode in Nederland gaat wonen. Zijlstra gaat bekijken hoe dit in andere landen is geregeld en verwacht aan het einde van het jaar de resultaten van het onderzoek.

Voor studenten die voor een tijdelijke uitwisseling naar het buitenland gaan, verandert er overigens niets.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie