Zeven jonge kraanvogels in Fochteloërveen

home

Kraanvogel (Grus grus) in de Wieringermeer. © Guus van Duin

In natuurgebied het Fochteloërveen op de grens van Drenthe en Friesland zijn dit jaar zeven jonge kraanvogels uit het ei gekropen. Vorig jaar werd geen enkele kraanvogel geboren in het gebied dat toen werd geteisterd door droogte en een grote natuurbrand. Dat liet Vogelbescherming Nederland dinsdag weten.

Van de zeven jonge vogels, zijn er uiteindelijk drie uitgevlogen. 'Dat lijkt misschien weinig, maar van de meeste kraanvogelnesten komt één jong groot, dus eigenlijk een prima broedresultaat', aldus Herman Feenstra van Vogelbescherming.

Het Fochteloërveen is de enige plek in Nederland waar de kraanvogel succesvol broedt. Voor het eerst zijn in nationaal park Dwingelderveld in Drenthe dit jaar ook jonge kraanvogels uit het ei gekomen. Dit gebied ligt hemelsbreed zo'n 25 kilometer van het Fochteloërveen.

Honderden jaren geleden was de broedende kraanvogel een gewone verschijning in Nederland. Nu zijn de vogels een zeldzaamheid. Het is een trekvogel die in maart en april en van eind oktober tot in december over het oosten van ons land richting het zuiden vliegt.

De broedende paren kraanvogels die in 2001 werden gesignaleerd in het Fochteloërveen waren de eerste in 250 jaar in Nederland.

Lees verder na de advertentie
Vliegende kraanvogel (Grus grus) in de Wieringermeer © Guus van Duin

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie