Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zeven doden bij protesten van de laagste kaste in India

Home

Redactie

Een dalit gaat in de stad Ahmadabad in de westelijke deelstaat Gujarat in discussie met een politieman terwijl hij door andere agenten wordt geslagen. Dalits staan het laagst op de sociale ladder in India. © AP

Zeker zeven mensen zijn omgekomen bij gewelddadige rellen in India. Tienduizenden zogenoemde dalits, leden van de laagste groep in het kastenstelsel, protesteerden in verschillende deelstaten tegen een uitspraak van het hooggerechtshof. Volgens de dalits vermindert de uitspraak hun toch al gebrekkige bescherming tegen discriminatie.

De protesten ontaardden op sommige plekken in geweld. Woedende dalits blokkeerden wegen en spoorlijnen, staken politieposten in brand en dwongen winkels om te sluiten. De politie sloeg er hier en daar ook hard op los. In de centrale deelstaat Madhya Pradesh, waar vier mensen zouden zijn omgekomen, werd een avondklok ingesteld.

Lees verder na de advertentie
Al jaren probeert de Indiase overheid met positieve discriminatie de positie van de dalits te verbeteren

Het Indiase kastenstelsel werd in 1950 officieel afgeschaft, maar het strikt hierarchische stelsel speelt nog steeds een grote rol. De dalits staan helemaal onderaan de sociale ladder. Ze zijn vaak veroordeeld tot het vuile werk, zoals afvalwerking, en worden sterk gediscrimineerd. Al jaren probeert de Indiase overheid met positieve discriminatie de positie van de dalits te verbeteren.

Volgens de Indiase wet kan iemand die discrimineert op grond van kaste onmiddellijk worden gearresteerd. Omdat deze bepaling zou worden misbruikt, bepaalde het hooggerechtshof vorige maand dat overheidsfunctionarissen pas kunnen worden gearresteerd als hun meerdere ermee heeft ingestemd. De protesterende dalits zijn hier kwaad over. Ze zien er een verslechtering in van hun bescherming tegen discriminatie.

Een betoging van dalits in Amrtisar in de staat Punjab in het noordwesten van India. Diverse dalit-organisaties hadden opgeroepen tot een landelijke staking, een zogeheten 'Bharat Bandh'. © EPA

Deel dit artikel

Al jaren probeert de Indiase overheid met positieve discriminatie de positie van de dalits te verbeteren