Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zendtijd moslimomroep bijna gevuld

Home

Van onze verslaggeefster

amsterdam - – De Avro en VPRO zijn in overleg met omroep NTR om komend seizoen alsnog de zendtijd voor moslims in te vullen. Dat is nodig omdat twee weken geleden de vergunning van de moslimomroep SMON werd ingetrokken door het Commissariaat voor de Media. De Stichting Moslimomroep Nederland (SMON) vecht het besluit nog aan bij de rechter.

In allerijl wordt deze maand geprobeerd invulling te geven aan de vrijgekomen zendtijd, bevestigt NTR-directeur Joop Daalmeijer. NTR is ontstaan uit een fusie van NPS, Teleac en RVU en heeft onder meer de wettelijke taak om programma’s voor minderheden te maken.

In de programma’s die NTR voor ogen heeft, wordt niet ’uit de Koran gelezen’, zegt Daalmeijer: „Het worden journalistieke programma’s.” Daalmeijer zegt dat de radiozendtijd voor moslims voorlopig wordt ingevuld met het bestaande multiculturele radiomagazine ’Dichtbij Nederland’ (Radio 5). NTR verzorgt de eindredactie en zoekt freelancers met een moslimachtergrond. „Het gaat voorlopig om een periode van een maand. Daarna kan het commissariaat wellicht meer duidelijkheid geven.”

Voor de rest van de zendtijd is NTR in overleg met de Avro en de VPRO. „De Avro is een omroep met een sterk cultureel profiel. Misschien kan deze omroep een cultureel of real life-programma maken voor moslims.” Volgens een woordvoerster van de VPRO zijn er wel overleggen, maar is er nog ’niets concreet’.

SMON kreeg afgelopen december de vergunning om programma’s voor moslims te verzorgen. De initiatiefnemers kregen deze zomer echter ruzie, waarop hun zendtijd werd ingetrokken. Eerdere moslimomroepen vielen ook door ruzie uiteen.

Het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap heeft het budget voor de zendtijd voor moslims inmiddels ondergebracht bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Volgens de wet moet er een omroep zijn die programma’s maakt voor moslims. Er zijn ook soortgelijke levensbeschouwelijke omroepen zonder leden die programma’s maken voor onder andere humanisten, protestanten en katholieken. Moslims hebben recht op ongeveer een uur tv en krap vier uur radio per week.

Deel dit artikel