Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zelfmoordaanslag door Syrische asielzoeker in Duitsland: 12 gewonden

Home

© REUTERS
Update

Een 27-jarige Syrische asielzoeker heeft zichzelf zondag opgeblazen voor een restaurant in de Duitse stad Ansbach, in de deelstaat Beieren. Bij de aanslag kwam de dader om het leven. Twaalf mensen raakten gewond, van wie drie zwaargewond.

De verdachte droeg volgens de politie een rugzak voordat de explosie plaatsvond. De aanslag gebeurde rond 22 uur in de oude binnenstad van Ansbach bij een wijnrestaurant. In de stad was een driedaags muziekfestival gaande. De dader werd voordat hij zichzelf opblies weggestuurd bij het festival, omdat hij geen kaartje had. Zo'n 2500 mensen bezoekers verlieten na de explosie in relatieve kalmte het festival.

Volgens Duitse autoriteiten is het niet duidelijk of de man van plan was zichzelf op te blazen of dat hij alleen anderen wilde doden. De inhoud van de rugzak was afdoende om nog veel meer mensen te verwonden en doden, aldus de Beierse minister van Binnenlandse Zaken, Joachim Herrmann. De dader zou twee maal eerder hebben geprobeerd zelfmoord te plegen en daarvoor opgenomen zijn in een psychiatrisch ziekenhuis. Informatie over zijn beweegredenen voor de aanslag is nog niet bekend.

De Syriër had twee jaar geleden asiel aangevraagd in Duitsland, maar zijn verzoek werd vorig jaar om nog onduidelijke redenen afgewezen. Hij mocht tijdelijk in het land blijven vanwege de situatie in Syrië. Er is voor de rest niemand gearresteerd, aldus de politie. Er is ten minste één bom afgegaan, maar de burgemeester van Ansbach, Carda Seidel, sluit niet uit dat het om meerdere explosies ging. De politie heeft de binnenstad afgezet. Inwoners konden daardoor niet meer hun huizen in.

Lees verder na de advertentie
© AP

Opnieuw rampplek

Zeker 350 brandweermannen en reddingswerkers zijn ter plaatse om te helpen. Ook vliegt er een helikopter met zoeklichten boven de stad. Duitse televisie meldde eerst dat de explosie veroorzaakt zou zijn door een gaslek. Een woordvoerder van de Beierse minister laat weten dat wordt uitgesloten dat het een ongeluk was.

Minister Herrmann reisde meteen af naar de stad. Het is de tweede keer dit weekend dat hij moet uitrukken naar een rampplek. Op vrijdag schoot een man negen mensen dood in een winkelcentrum in München, op 200 kilometer van Ansbach, ook in Beieren. Ansbach ligt zo'n 50 kilometer ten westen van Nürnberg.

Eerder op zondag doodde een Syrische asielzoeker een vrouw in Reutlingen met een machete. Volgens getuigen hadden de man en vrouw op straat ruzie. Ook vorige week werd Duitsland opgeschrikt door geweld toen een 17-jarige jongen in een trein bij Würzburg mensen verwondde met een bijl.

© REUTERS
Duitse politie in Ansbach na de aanslag. © EPA


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel