Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zelfmoordaanslag bij toeristische trekpleister in Egyptische Luxor

Home

Redactie

Toeristen bij de Tempel van Karnak in Luxor. © ap

Een zelfmoordterrorist heeft zichzelf vandaag opgeblazen bij de Tempel van Karnak in het Egyptische Luxor. Daarbij zijn volgens de autoriteiten vier Egyptenaren gewond geraakt. De duizenden jaren oude Tempel van Karnak is een trekpleister voor toeristen.

Onder de gewonden zijn winkelhouders en agenten, maar geen toeristen.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Gezondheid bestormden drie gewapende mannen een barricade die naar de beroemde tempel leidt. Twee mannen verlieten hun auto en raakten verwikkeld in een vuurgevecht met de politie, die de schutters heeft gedood. De derde man in de auto wist de barricade te bereiken en blies zichzelf op.

De aanslag is nog niet opgeëist, maar is bijna zeker het werk van islamitische militanten die in het verleden al honderden politieagenten en soldaten hebben gedood in een poging de centrale regering in Caïro te ontwrichten.

De gebeurtenis nabij de Tempel van Karnak is de tweede aanslag in korte tijd op een toeristische locatie. Afgelopen week werden twee politieagenten gedood nabij de piramides van Giza, aan de rand van Caïro.

De minister van Antiquiteiten heeft vandaag bevel gegeven om de beveiliging van historische plekken in het land op te voeren.

Luxor werd eerder getroffen door een aanslag op een toeristisch doel. In 1997 vonden 58 toeristen en vier Egyptenaren de dood bij een aanval door militante islamieten bij de tempel van farao Hatsjepsoet.Lees verder na de advertentie
De Tempel van Karnak in Luxor. © epa

Deel dit artikel