Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zelfgemaakte vissticks met Old Bay-seasoning

Home

Henja Schneider

© Thinkstock
Recept

Op weg naar een verre bestemming logeerden we bij een - niet alleen om haar kookkunsten - geliefde vriendin die ons op vissticks ging 'trakteren'. 

Het was inderdaad een traktatie: ze had ze zelf uit een stuk verse kabeljauw gesneden en toen gepaneerd met een mengsel waarin zogeheten Old Bay-seasoning een grote rol speelde. Ook die seasoning (kruidenmengsel) had ze zelf gemaakt. Ze had het recept compleet met dipsaus van internet geplukt, maar serveerde er, omdat ze de vissticks zelf al rijk genoeg van smaak vond, een eenvoudige, lekkere (maar wél óók zelfgemaakte) mayonaise bij.

Lees verder na de advertentie

Meng, als u geen kant-en-klaar mengsel wilt of kunt kopen, voor de Old Bay-seasoning alle ingrediënten en doe ze in een hermetisch afsluitbaar potje. Ook hier geldt de regel die voor alle gemalen specerijenmengsels opgaat: bewaar het niet te lang.

Doe voor de vissticks de eieren, de maïzena en het grof gemalen maïsmeel in drie afzonderlijke kommen. Meng de Old Bay-seasoning door de maïzena.

Dep de repen vis droog en wrijf ze in met een beetje zout en zwarte peper. Haal de stukken vis door de gekruide maïzena (schud het overtollige eraf), dan door de geklutste eieren (laat ze uitdruipen), dan door het grove maïsmeel. Druk dat wat aan, Schud ook nu het overtollige af. Werk in porties. Leg de vissticks op een bord.

Frituur ze in twee porties in olie van 180 °C in 4-5 minuten goudbruin en gaar. (Keer ze halverwege om.) Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze eventueel met nog wat zout.

U kunt bij de vissticks een dipsaus geven van 1,25 dl dikke Griekse of Turkse yoghurt, 4 eetlepels mayonaise, 2 eetlepels grove mosterd, 1 theelepel honing, ¼ theelepel gemalen koriander en 6 eetlepels citroensap.

Ingrediënten voor de vissticks

500 g stevige witte vis (bijv. kabeljauw) in 16 even grote 'vingers' gesneden

2 geklutste eieren

4 eetlepels maïzena

200 g grof gemalen maïsmeel

1 eetlepel + 2 theelepels Old Bay-seasoning

zeezout

¼ theelepel zwarte peper uit de molen

druivenpitolie of andere neutraal smakende olie

Ingrediënten voor Old Bay-seasoning

2 eetlepels gemalen laurier

2 eetlepels selderijzout

1 eetlepel mosterdpoeder

2 theelepels zwarte peper uit de molen

2 theelepels gemberpoeder

2 theelepel gerookt paprikapoeder 1 theelepel witte peper

1 theelepel nootmuskaat, geraspt

1 theelepel gemalen kruidnagel

1 theelepel gemalen piment

½ theelepel fijngestampte, gedroogde rode chilipepervlokken

½ theelepel gemalen foelie

½ theelepel gemalen kardemom

¼ theelepel kaneel

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie