Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zeldzame zilveren schaal uit 7de eeuw opgegraven

Home

De schaal © -

Bij opgravingen in Oegstgeest is een volgens kenners zeer zeldzame zilveren schaal uit de eerste helft van de zevende eeuw gevonden. Archeologen van de Universiteit Leiden hebben het over een uniek stuk, 'niet alleen voor Nederland maar voor heel West-Europa'.

De schaal is al in juni 2013 gevonden, maar pas vandaag is de vondst bekendgemaakt. Het voorwerp, dat vermoedelijk als drinkbeker of als wasbekken gebruikt werd, heeft een diameter van 21 centimeter en een hoogte van 11 centimeter. Er staan dier- en plantenfiguren in bladgoud op en het inlegwerk is van goud en rode halfedelstenen.

'Bij de vondst was de schaal in tientallen stukken en fragmenten gebroken', zei Han Weber, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, bij de presentatie dinsdag bij het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. 'Het object was ontzettend slecht bewaard gebleven', beaamde archeoloog Jasper de Bruin. De restauratie heeft ongeveer een half jaar geduurd. Op de schaal zijn onder meer twee vechtende bokken te zien en een hondje dat erachteraan rent. 'Het doet denken aan een jachtscène', lichtte archeoloog De Bruin toe.

Rijke elite
Volgens archeologen wijst de vondst van de schaal op een rijke elite met internationale contacten. Ze denken dat mensen in Oegstgeest destijds deel uitmaakten van een internationaal handelsnetwerk.

De schaal is gevonden tijdens opgravingen van de resten van een groot dorp uit de zesde en zevende eeuw, gelegen langs de Rijn. De schaal zelf is waarschijnlijk uit het Middellandse Zeegebied of het Nabije Oosten afkomstig. Decoraties erop wijzen op culturele invloeden uit Duitsland en de ophangbevestiging is volgens archeologen vooral bekend uit Engeland en Scandinavië.

Het voorwerp, dat de schaal van Oegstgeest wordt genoemd, is eigendom van de provincie Zuid-Holland. Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden heeft hem in bruikleen.

Lees verder na de advertentie
Zilveren schaal Universiteit Leiden © Universiteit Leiden
© Universiteit van Leiden

Deel dit artikel