Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zeldzame vondsten in 17e eeuws vrachtschip

Home

© Fotomuseum Nieuwland

Tijdens de opgravingen van een 17e eeuws vrachtschip in Dronten (nabij Lelystad) zijn drie bijzondere sierborden gevonden. Eén van de exemplaren betreft een zeldzaam blauw geglazuurd aardewerken bord met een afbeelding van een vogel, dat in Haarlem is geproduceerd.

Er bestaan vrijwel geen vergelijkbare borden in Nederland. Het bord is vermoedelijk gemaakt in de eerste helft van de 17e eeuw.

Ook is een deel van de kombuis in het schip aangetroffen, bestaande uit een stookplaats van gietijzeren haardplaten met daaraan vastgekoekt een rooster voor pannen en een vuurtang. Een ander gevonden beschilderd aardewerken bord bevat nog een stukje tekst 'maer en bort van porseleijn' en het cijfer 3. Het gaat om een bord uit een serie van zes, elk met een eigen stukje tekst.

Sinds 4 augustus zijn archeologiestudenten, amateurarcheologen en experts in een akker in Dronten bezig met de opgraving van het oude vrachtschip. In 1960 werd voor het eerst melding gemaakt van het vrachtschip, met een lengte van bijna 20 meter. Het schip ligt zijdelings overgeheld in de bodem.

Deel dit artikel