Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zeldzame modderkruiper duikt op in Brabant

Home

© Wikipedia

In het westen van Noord-Brabant is een omvangrijke populatie van de grote modderkruiper ontdekt. Oude kreken en sloten blijken een geliefd leefgebied van deze zeldzame vissoort.

Dat heeft de stichting Ravon donderdag bekendgemaakt. De stichting zet zich in voor de bescherming van reptielen, amfibieën en vissen.

De grote modderkruiper was in de eerste helft van de 20e eeuw een veelvoorkomende vis in Nederlandse sloten. Door grootschalig onderhoud van sloten, zoals baggeren, werd zijn leefgebied aangetast. In 1973 kreeg de soort een beschermde status.

Het Waterschap Brabantse Delta heeft afgelopen jaren veel sloten en andere watertjes schoongemaakt. Daarbij werden modderkruipers op de kant gegooid, maar vervolgens weer teruggezet. Bovendien legde het waterschap natuurvriendelijke oevers aan. Dat heeft volgens Ravon ertoe bijgedragen dat de vissoort goed gedijt in een gebied van tien vierkante kilometer.

De grote modderkruiper is een langwerpig visje, donkerbruin met een geeloranje buik en tien baarddraden.

Lees verder na de advertentie
© Wikipedia

Deel dit artikel