Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zelden waren de Spelen zo dichtbij - maar het kan nog dichterbij

Home

Hoofdredactie

Het Olympisch stadion in Londen tijdens een repetitie van de openingsceremonie. © afp
Commentaar

Of ze nu gaan als veredelde toerist of als reële kanshebber op een medaille, de Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen wensen we succes. Vandaag beginnen de Spelen in Londen, en velen verheugen zich op de komende topsport.

Mooie sport om naar te kijken, in Londen of thuis voor de tv: daar zijn velen wel aan toe in deze tijden van crisis. En na de teleurstellende prestaties van Nederlandse sporters bij het EK en de Tour de France zijn Nederlandse successen erg welkom.

In Groot-Brittannië zelf wordt door sommigen gemopperd op de Spelen vanwege de verkeerschaos. Dat verbaast niet, want je vraagt je inderdaad af hoe Londen dit gaat redden. Gewoonlijk zijn Londense luchthavens al een minder aangename ervaring, is de Londensen metro een les in kuddegedrag en vraag je je op de Londense straten af hoe mensen in deze stad ooit hun werk bereiken. Nu komt daar de drukte van de Spelen nog bij.

Ook zijn er Britten die ontevreden zijn over de miljarden die de Spelen kosten. Dat geld had volgens hen beter besteed kunnen worden. Het land maakt een lange recessie door en de Britse overheid kampt met hallucinerende tekorten.

Maar voor wie de kosten niet hoeft te dragen is het leuk. Sport op wereldniveau, bijna alle takken van sport verzameld, ontmoeting met mensen uit de hele wereld: wat een feest. De opzet om de Spelen strikt te beperken tot amateursport mag dan al lang geleden zijn losgelaten, het blijft draaien om gewone mensen die door opoffering en inzet buitengewone prestaties gaan leveren. Het gaat daarbij niet alleen om die prestaties, maar ook om de vorming van karakter en lijf die aan die prestaties ten grondslag ligt.

Hopelijk zal die vorming zo goed blijken dat de topsporters ook in de toekomst verder kunnen, als hun prestaties in de sport afnemen en nieuwe perspectieven nodig zijn. Want sport is mooi, maar voor een mooi leven is meer nodig.

Voor de Nederlandse toeschouwers zijn deze Spelen bijzonder, want zo dichtbij waren ze lang niet meer; Londen is om de hoek. Velen gaan er daarom ook zonder wedstrijdkaartjes heen; allicht valt er een wegwedstrijd te zien of iets van de sfeer te proeven.

Als dat goed bevalt, Spelen dichtbij, kunnen we na afloop ook de vraag beantwoorden of Nederland zich serieus wil kandideren voor de Olympische Spelen van 2028. In 2000 organiseerde Australië de Spelen; als dat land met 22 miljoen inwoners het kan, dan kunnen 17 miljoen Nederlanders het ook. Maar nu eerst genieten.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie