Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zeker 70 doden bij aanslag op Pakistaans heiligdom

Home

Trouw

Veiligheidsmedewerkers bij het Lal Shahbaz Qalander-heiligdom in Sehwan. © EPA

Bij een bomaanslag op een soefi heiligdom in Pakistan zijn minstens zeventig doden en tweehonderd gewonden gevallen. De aanslag is opgeëist door IS.

De zelfmoordenaar had het precies uitgekiend: hij ging op donderdag, de drukste dag in het beroemde Lal Shahbaz Qalandar-heiligdom, dat dan ook overvol was. De dader gooide een granaat en blies zich vervolgens te midden van menigte op. Hij was naar de vrouwenvleugel gegaan, omdat daar minder weerstand te verwachten is. Overlevenden zagen tientallen dode kinderen en vrouwen, afgerukte ledematen en bebloede kledingstukken.

Lees verder na de advertentie

“Wij zijn hier omdat om Allah te aanbidden”, zei een verbijsterde vrouw voor een lokale tv-zender. Haar hoofddoek was bedekt met bloed. “Wie zou ons kwaad willen doen terwijl wij hier zijn voor devotie?”

Radicale groepen

Het antwoord is dat de soennitische stroming van de islam in Pakistan een myriade van radicale groepen oplevert die soefi’s, sjiieten en christenen verachten. Sinds de jaren zeventig groeit de druk van onverdraagzame soennitische stromingen op andersdenkenden.Op talloze madrassa’s in het land wordt de jihad tegen deze ‘ongelovigen’ gepredikt.

De getroffen soefi-schrijn ligt in Sehwan Sharif in het zuiden van Pakistan, circa 180 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Karachi. De streek is van oudsher een arm, maar religieus tolerant gebied, waar relatief weinig aanslagen plaatsvonden.

Historische handelsroutes doorkruisen de provincie Sindh. De liberale soefi’s praktiseren al eeuwen hun geloof in Pakistan. De Lal Shahbaz Qalander schrijn is gewijd aan een heilige uit de 13e eeuw. Gelovigen roepen zijn geest op door dagelijks te dansen en zingen waarbij zij in extase raken.

Offensief

De bedoeling van de terroristen lijkt ook het relatief rustige zuiden te ontregelen. De taliban en hun vele rivalen hebben met een offensief gedreigd na twee jaren van relatieve kalmte. In november was er een grote aanslag op een bolwerk van soefi's in Baluchistan, het westen van het land, waarbij circa vijftig doden vielen.

Volgens de Pakistaanse regering heeft de uit Irak stammende IS geen netwerk in het land, maar kunnen andere, waarschijnlijk vanuit Afghanistan aangestuurde terroristen claimen van IS te zijn.

Legerleider Qamar Bajwa zwoer gisteren wraak voor ‘elke druppel bloed van de natie’. Hij sloot de grens met Afghanistan, voor zover mogelijk, want die is zo lek als een mandje. Premier Nawaz Sharif beloofde de islamisten te bevechten: “We moeten verenigd deze strijd voeren voor behoud van de Pakistaanse identiteit en universele menselijkheid.”


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel