Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zeg niet tegen een moslim: 'U heeft kanker, u gaat dood'

Home

Edwin Kreulen

© anp

De oudere kankerpatiënt ligt in het ziekenhuis te krimpen van de pijn. Artsen willen de moslim meer morfine geven tegen dit ondraaglijk lijden en hem het liefst langzaam in slaap brengen omdat de dood nabij is, maar zijn kinderen zijn fel tegen. Want de Koran schrijft voor dat hij 'helder voor Allah' moet verschijnen.

Het is niet de enige situatie in het ziekenhuis waar artsen en moslim-patiënten tegenover elkaar staan. Stoppen met beademing of met sondevoeding, de kinderen van een moslim zijn daar nogal eens feller tegen gekant dan anderen. Daarom moet er meer aandacht komen voor de voorlichting aan oudere migranten, zegt een werkgroep van artsenfederatie KNMG die donderdag een rapport presenteerde over passende zorg in de laatste levensfase.

Een van de aanbevelingen daarin: de dood moet vaker aangeroerd worden in de spreekkamer. Daar komt al direct het eerste probleem bij migranten. De Haagse huisarts Richard Starmans: "Je moet tegen moslims nooit zeggen: 'U heeft kanker en u gaat dood'."

Land van herkomst
Starmans heeft een grote groep allochtone patiënten en schoolt huisartsen in de benadering van deze groep. Voor een moslim gaat de dokter met die uitspraak op de stoel van Allah zitten. "Je kunt wel zeggen: 'U bent ziek en de kans dat u beter wordt is niet zo groot'." Artsen kunnen ook indirect controleren of hun moslimpatiënt de situatie begrijpt. "Bijvoorbeeld door te bespreken of men nog één keer naar het land van herkomst wil, of men door heeft als dat niet meer kan."

Ook bij andere groepen, bijvoorbeeld de Hindoestanen die in zijn Haagse wijk wonen, ziet Starmans verschillen met de autochtone patiënt. "Het gebeurt nogal eens dat kinderen hun zieke vader of moeder van de ene naar de andere specialist brengen. Het is lastig te achterhalen waarom ze dat doen. Gaat het om schuldgevoelens, of het idee dat iemand nog echt beter kan worden? Het inzicht in het eigen lichaam is bij veel van mijn patiënten en ook bij hun familie niet al te groot. Ik vraag me wel eens af of al dat ziekenhuisbezoek wel in het belang van zo'n oudere is. Ik vraag me ook af of al die specialisten onderling wel overleggen over zo'n patiënt."

Starmans gaat zeker niet altijd in op de wensen van patiënten. "Je moet als arts ook proberen duidelijk te maken wat je te bieden hebt. Soms komt je uit op een compromis. Dan zeg ik: 'We doen eerst hier op de huisartsenpost nog een onderzoek, daarna kunnen we alsnog kijken of u naar het ziekenhuis gaat'."

Lees verder na de advertentie
Het inzicht in het eigen lichaam is bij veel van mijn patiënten en ook bij hun familie niet al te groot

Deel dit artikel

Het inzicht in het eigen lichaam is bij veel van mijn patiënten en ook bij hun familie niet al te groot