Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zeewater om kernsmelting te voorkomen

Home

Japanse agenten dragen beschermende kleding als zij patrouilleren in de buurt van de kerninstallaties in Fukushima. Foto: afp

Bij drie kerncentrales in Japan is de noodtoestand uitgeroepen, terwijl duizenden omwonenden zijn geëvacueerd door problemen met de koelsystemen. Alle reactoren in de kerncentrales werden automatisch stilgelegd toen Japan vrijdag getroffen werd door een zeebeving en een tsunami, maar doordat ook noodaggregaten uitvielen werken de koelpompen niet meer.

"Je moet de hitte zien kwijt te raken", zei Friedrich Steinhäusler, hoogleraar natuurkunde en biofysica van de Universiteit van Salzburg en adviseur van de Oostenrijkse regering op het gebied van nucleaire kwesties. "Je legt letterlijk het deksel op een pan met kokend water."

Er wordt nu zeewater met borium in de reactoren gepompt, een noodoplossing want zeewater heeft een corroderende werking. Borium helpt bij het verstoren van nucleaire kettingreacties. Maar als de temperatuur niet omlaag kan worden gebracht, kan de situatie onhoudbaar worden.

De Japanse regeringswoordvoerder Yukio Edano ontkende dat er een kernsmelting in een van de reactoren heeft plaatsgevonden, maar volgens anderen is dit nog niet zonneklaar.

Volgens Hidehiko Nishiyama van het ministerie van economische zaken, handel en industrie is een deel van de derde reactor van de kerncentrale Fukushima Dai-ichi wel degelijk gesmolten. "Ik denk niet dat de brandstofstaven ongeschonden zijn gebleven", zei hij.

Bij een volledige kernsmelting heeft de kerncentrale het vermogen om temperaturen onder controle te houden verloren en kunnen uranium en andere gevaarlijke stoffen vrijkomen, met alle gezondheidsrisico's van dien.

Deskundigen zeggen echter dat een volledige kernsmelting een veel minder ernstige uitwerking zal hebben dan bij de kernramp in Tsjernobyl in 1986. Destijds ontplofte een kernreactor en werd er een wolk radioactieve deeltjes over Europa uitgebraakt. Het verschil met Tsjernobyl is dat de Japanse reactoren in een afgesloten behuizing zitten.

Door zeewater in de reactoren te pompen is het vrijwel zeker dat de veertig jaar oude kerncentrales onbruikbaar worden.

Deel dit artikel