Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zeeland krijgt primeur van groen asfalt

Home

© ANP

Het Zeeuwse Sas van Gent krijgt vrijdag de primeur van een wegdek op basis van bio-asfalt. Bitumen - vloeistof in het asfalt -  bestaat niet meer uit aardolie, maar is voor de helft vervangen door de duurzame grondstof lignine.

"Als deze houtachtige stof zich bewijst in het wegdek dan ligt er een flinke markt voor bio-asfalt in het verschiet en levert het een een enorme duurzaamheidswinst op", stellen onderzoekers van Wageningen Universiteit.

Lignine is een afvalstof van papier en kan worden gebruikt als bindmiddel voor verschillende toepassingen. De stof - waaraan planten hun stevigheid ontlenen - komt vrij bij de productie van pulp in de papierindustrie.

Dubbel winst
In anderhalf jaar tijd slaagden de Wageningse onderzoekers, samen met het Asfalt Kennis Centrum (AKC), erin om lignine in te zetten als bitumenvervanger. In Zeeland zijn nu drie wegvakken van elk 70 meter aangelegd voor de proef.

"We gaan bekijken of de rolweerstand van het asfalt verbetert door lignine. Daardoor zal de weg mogelijk ook geluidsarmer zijn en zal het verkeer minder brandstof verbruiken, waardoor er ook op dat aspect nog op fossiele brandstof wordt bespaard", zegt Richard Gosselink, coördinator van het project.

Nederland heeft een flinke honger naar asfalt, niet alleen voor de aanleg van nieuwe wegen, maar ook voor het onderhoud van bestaande wegen. Jaarlijks wordt er naar schatting 10 miljoen ton asfalt geproduceerd en verwerkt op de weg. Zo'n 4 tot 5 procent daarvan bestaat uit bitumen. Jaarlijks is er ongeveer 400 tot 500 duizend ton bitumen nodig.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel