Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zeehavenpolitie lost meer drugszaken op

Home

De zeehavenpolitie heeft de afgelopen twee jaar, tot en met juli 2012, steeds meer drugszaken in de Rotterdamse haven opgelost. Het gaat in toenemende mate om verdovende middelen die in kleinere hoeveelheden Nederland binnenkomen, meestal in sporttassen.

Dat meldden de zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam woensdag. In 2010 werden nog acht drugszaken opgelost waarbij het ging om verdovende middelen die in kleine hoeveelheden werden vervoerd en in 2011 waren het er 32. In de eerste zeven maanden van dit jaar zijn al 24 zaken opgelost.

De trend die de politie ziet, in samenwerking met de douane en FIOD, is dat steeds meer havenmedewerkers betrokken zijn bij de acties van drugsorganisaties. In 2010 waren dat er nog twee, het jaar daarop negen en in de eerste zeven maanden van dit jaar 10, plus twee oud havenmedewerkers. 'Ze zijn nodig om in die enorme haven de weg te vinden. Zonder die informatie kun je niks', zegt Henk de Jong, hoofd van de zeehavenpolitie.

De belangenorganisatie Deltalinqs van Rotterdamse havenbedrijven zou graag zien dat wordt onderzocht of het uitgebreider screenen van nieuw havenpersoneel zinnig is. 'We willen niet direct hard roepen dat het moet, maar het is wel het onderzoeken waard', aldus plaatsvervangend directeur Bas Janssen, ook lid van het Platform Criminaliteitsbeheersing Rotterdam-Rijnmond.

De trend om drugs gespreid en in kleinere hoeveelheden naar Europa te vervoeren, is ook in andere steden merkbaar, weet De Jong: 'Onze collega's in havensteden als Antwerpen en Hamburg en in Engeland zien die ontwikkeling ook. Wat dat betreft moeten we criminele organisaties gewoon zien als bedrijven. Ook die doen aan risicospreiding.'

In het verleden werden drugstransporten veelal onderschept in allerlei goederen; van fruit tot in kabelhaspels en versnellingsbakken. Het pakken van de 'grote jongens' is in de meeste gevallen een groter probleem. Wel zegt Roger Lambrichts, officier van justitie, succes te hebben bij het in beslag nemen van allerlei goederen en geld van criminelen.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie