Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zandvoort moet 'verwennerij aan zee' worden

Home

door Wybo Algra

Na twaalf jaar plannen maken, soebatten en ruziën wil Zandvoort eindelijk beginnen met het opknappen van de boulevard. Bewoners blijven zich fel verzetten.

De strandtenten zijn weg in de wintermaanden, slechts een enkel verliefd stelletje struint over de boulevard. Wat in de zomer nog enigszins schuilgaat onder het vernis van het strandvermaak, valt op deze januaridag niet te verdoezelen: de zeekant van Zandvoort ziet er afgeleefd uit, met winderige pleinen en gedateerd ogende naoorlogse flats.

Plannen voor een grote opknapbeurt circuleren al lange tijd, in ettelijke varianten. Nu ligt er een plan waar een meerderheid van de gemeenteraad zich in kan vinden. Wethouder Hans Hogendoorn verwacht binnen twee weken toestemming om dat verder uit te werken. Dan zijn de investeerders en de projectorganisatie aan de beurt. “We gaan uitvoeringsplannen maken“, zegt hij. “Dat is een doorbraak.“

Het in zijn ogen wat volkse Zandvoort mikt op bezoekers met meer geld, die ook buiten het strandseizoen komen. De gemeente wil nieuwe winkelpassages tussen het oude dorp, het station en de boulevard. Aan zee komen de duinen terug door parkeergarages te bouwen met daar bovenop een bult zand.

Daarnaast wil Zandvoort, dat moet concurreren met een stuk of veertig andere Nederlandse kustplaatsen, zich profileren met 'wellness', ofwel verwennerij aan zee: zwemmen, kuurhotels, cosmetische en medische behandeling en een sporthotel waar het Nederlands elftal komt trainen.

Hiervoor moeten 170 flats wijken. Dat is niet niks voor de vaak wat oudere bewoners, beaamt de wethouder. Maar er ligt een 'goudgerande' garantieregeling. De bewoners van een sloopflat krijgen een nieuw huis, mét zeezicht, als ze dat nu ook hebben. De gemeente past een eventueel prijsverschil bij. Voor schrijnende gevallen, zoals mensen die nu al met een onverkoopbaar huis zitten, terwijl ze naar een verzorgingsflat moeten, belooft hij individuele oplossingen.

Tussen het Palacehotel en het Badhuisplein verrijzen bijna 500 nieuwe, veelal duurdere appartementen. “We zitten straks in een steenwoestijn“, foetert N. Serry, voorzitter van de Stichting Bewonersbelangen Middenboulevard. Maar het volbouwen van de pleinen noemt wethouder Hogendoorn een spookverhaal. Zo komen op het Burgemeester van Fenemaplein 'slechts' 55 woningen. “We gaan met de bewoners bedenken waar en hoe. Misschien wel aan de randen, of in kleine plukjes.“

Juist op het Burgemeester van Fenemaplein was het verzet groot. De erfpachtcontracten -de 'huur' die bewoners aan de gemeente betalen voor de grond onder hun huis- lopen over acht jaar af. De bewoners vreesden dat het complex vervolgens gesloopt zou worden. De appartementen zijn al in prijs gekelderd: voorheen brachten ze zo'n 250000 euro op, nu mogen verkopers blij zijn met 180000 euro. “Deze flats blijven staan“, zegt Hogendoorn. “We hebben toegezegd dat de erfpacht wordt verlengd, of dat de bewoners de grond mogen kopen.“

Dat was vorig jaar mei, zegt Serry. Sindsdien heeft hij nog geen concreet aanbod gezien. Wat hem betreft zijn de toezeggingen boterzacht en mag de gemeente juridische procedures tegemoet zien. De gemeente hoopt volgend jaar met het echte werk te beginnen, zodat de boulevard over tien jaar klaar is.

Deel dit artikel