Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zakenpartners Chodorkovski vrezen voor zijn leven

Home

(Novum/AP) - Drie naar Israël gevluchte zakenpartners van Michail Chodorkovski, de voormalige directeur van het Russische olieconcern Yukos, vrezen dat hij zal worden vermoord in de Siberische strafkolonie waar hij de overige zes jaar van zijn gevangenisstraf wegens fraude en belastingontduiking moet uitzitten. Chodorkovski zou tegenover hen hebben verklaard dat hij zich fysiek bedreigd voelt.

Leonid Nevzlin, Michail Broendo en Vladimir Doebov bekleedden allen hoge posten bij Yukos toen het bedrijf in de zomer van 2003 plotseling voorwerp van onderzoek werd van de Russische fiscus en justitie. Ze zijn er alle drie van overtuigd dat de onderzoeken een vergelding zijn voor de politieke ambities van Chodorkovski en de openlijke kritiek die hij had op de Russische president Vladimir Poetin.

"Chodorkovski vermoedt dat mensen hem willen elimineren", zei Nevzlin op een persconferentie in Israël waarmee werd stilgestaan bij de tweede verjaardag van de arrestatie van de Yukos-directeur op een vliegveld in Siberië. "Er is nog maar een ding belangrijk voor hem: de hoop dat hij in leven blijft."

Toen het juridisch onderzoek in Rusland zich ook op hen richtte, vertrokken Nevzlin, Broendo en Doebov naar Israël. Daar kregen de drie, die net als Chodorkovski joods bloed hebben, het Israëlisch staatsburgerschap. Sindsdien besturen zij vanuit Israël de Menatep-Groep, de voormalige houdstermaatschappij van wat over is van het imperium van Chodorkovski.

Deel dit artikel