Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zakenman Romney probeert gevoelige kant te tonen

Home

Maartje van Hoek | Tampa en Florida

Mitt Romney op de conventie in Tampa. © ap

De Republikeinen hebben Mitt Romney (65) deze week succesvol gelanceerd als presidentskandidaat namens hun partij. In Tampa in de Amerikaanse staat Florida hield de Republikeinse partij een conventie met een aantal duidelijke boodschappen.

Sommige verwijten aan het adres van Obama zijn, zacht gezegd, wat uit hun verband gerukt ('Obama wil een gigantische hap nemen uit het ziektekostenplan voor ouderen, dat zullen wij niet doen'), maar daar leken de Republikeinen lak aan te hebben. Het was de conventie van 'zeggen wat het Republikeinse volk wil horen'. Een verdraaiing of een halve waarheid werd niet geschuwd.

Daarnaast heeft Mitt Romney op de slotavond van de Republikeinse conventie een belangrijke taak volbracht: hij heeft getoond dat hij beschikt over een hart. Een groot hart. Hij is niet de zakenman die zonder pardon duizenden werknemers ontslaat om in China goedkoper te produceren, iemand die ouderen hun ziektekostenverzekering afneemt. Mitt Romney is een man die zorgt voor de mannen én vrouwen om zich heen.

Zakdoekjes
Twee emotionele toespraken van vrienden van Romney zorgden ervoor dat een groot deel van de vrouwen in de zaal het donderdagavond niet droog hield. Zakdoekjes werden doorgegeven van stoel naar stoel toen een ouder echtpaar vertelde over het overlijden van hun zoon op veertienjarige leeftijd, en hoe Mitt Romney hen daarin bijstond.

Romney zelf sprak in zijn toespraak over zijn moeder en zijn vrouw Ann en probeerde daarmee de vrouwelijke kiezers (die vaker dan mannen een voorkeur voor president Barack Obama hebben) voor zich te winnen. Over Obama zei Romney dat die nog altijd drijft op zijn krachtige beloften van vier jaar terug. "Ik had gewild dat Obama succesvol was, want ik wil dat Amerika succesvol is."

Romney vergeleek Obama in zijn speech met de in de VS weinig bewonderde Jimmy Carter en zei het diens Republikeinse opvolger Ronald Reagan na: "Een president moet na vier jaar kunnen zeggen: 'jullie zijn vandaag beter af dan op de dag van de verkiezingen vier jaar terug.' Dat kan Obama niet."

Stemhokje
Veel Amerikanen zijn volgens de Republikeinen nog niet helemaal klaar om president Obama, van wie ze in 2008 zoveel verwachtten aan de kant te schuiven. Romney probeerde de kiezer ervan te overtuigen dat op 6 november in het stemhokje wel te doen. "Je weet dat er iets mis is met de huidige president, als je het beste gevoel dat je ooit over hem had, voelde op de dag dat je voor hem stemde."

Pas aan het einde van zijn speech kwam Mitt Romney met een aantal voorstellen die hij zou indienen als hij president wordt. Romney beloofde in zijn eerste termijn als president 12 miljoen banen te creëren - omgerekend 250.000 nieuwe arbeidsplaatsen per maand. Ook wil hij zorgen dat de Verenigde Staten in 2020 op energiegebied niet meer afhankelijk zijn van andere landen.

De Democraten zullen vanaf dinsdag, als hun conventie begint in Charlotte, North-Carolina, vooral hameren op de dingen die Romney deze week níet zei. De komende week gaan de Democraten vooral applaus genereren van eigen publiek. Pas daarna, tijdens de presidentiële debatten, zullen Barack Obama en Mitt Romney met elkáár gaan spreken over hun standpunten en ideeën voor een beter Amerika.

Standup Clint Eastwood
Een half uur voordat Romney zijn aanvaardingsspeech in Tampa gaf, verscheen Hollywoodacteur en fan van Romney, Clint Eastwood (82), onder daverend applaus op het podium van de conventiezaal. Naast hem stond donderdagavond een lege kruk, waarop een denkbeeldige president Obama zat. Eastwood vroeg hem wat hij Romney zou willen zeggen. Eastwood deed alsof hij luisterde en zei: "Nee, dat kan ik niet hardop herhalen." Ann Romney, de vrouw van Mitt, was in verlegenheid, ze schoof ongemakkelijk op en neer. De rest van de zaal leek het optreden een welkome afwisseling te vinden op de politieke speeches. Amerikaanse politiek commentatoren noemden de toespraak 'bizar en desastreus voor Romney'.

Lees verder na de advertentie
Mitt Romney en zijn vrouw en kinderen dansen op het podium bij de afsluiting van de conventie. © Reuters
Clint Eastwood vroeg een denkbeeldige Obama wat hij Romney zou willen zeggen. © EPAHet e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie