Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wreh is heel eenzaam als superster

Home

Eric Hornstra

Een 1-0 voorsprong binnen tien minuten, veroorzaakt door de kersverse vedette Christopher Wreh: de Bossche aanhang kon gistermiddag zijn geluk niet op. De droom zou niet langer dan een halfuurtje duren. FC Den Bosch had in eigen huis genoeg brutaliteit, maar te weinig kwaliteit om PSV te verontrusten (2-6).

De stadionspeaker in de Vliert had voor de Brabantse streekderby geen last van overdreven bescheidenheid. Trots kondigde hij 'het nieuwe Den Bosch' aan. Dat nieuwe sloeg op de aanwinsten Schenning (Willem II), Reijnders (FC Haka Valkeakosken) en bovenal de Liberiaanse international Wreh. Ze waren er net op tijd, want trainer Martin Koopman had de grootste moeite tegen PSV een representatief elftal op de been te brengen. Liefst vijf basisspelers ontbraken, onder wie drie verdedigers. In zo'n geval weet elke trainer dat het tegen PSV een vrijwel zinloos avontuur wordt.

Het brutale 3-4-3 dat Koopman desondanks durfde te spelen, zorgde voor een sensationeel openingskwartier. De thuisclub domineerde en wist eindelijk het oude manco - de geringe productiviteit - te overwinnen. Dat had het uitsluitend te danken aan de nieuwe superster.

Christopher Wreh - een volle neef van George Weah - zorgde er geheel op eigen kracht voor dat het doelpuntenmoyenne weer naar de één steeg. Voor rust verschalkte Wreh Waterreus met een diagonale trap. Veel later, toen het duel allang beslist was, produceerde hij de al even imponerende nummer twee: een lob over de doelman, na in een persoonlijk duel Van der Weerden te hebben gepiepeld.

Eén wondervoetballer maakt, spijtig genoeg, nog geen nieuw elftal. Hoe overtuigend Wreh zijn directe tegenstander Nikiforov ook klopte in de lucht, hoe fraai zijn balaannames ook waren, de Arsenalspeler-in-buitendienst moest spoedig constateren dat het niveauverschil met zijn teamgenoten schrikbarend was. Aerts keepte naar behoren en Hobbelen had een enkele goede inval, maar van de overige Den Bosch-spelers kwam geen steun van betekenis.

De thuisclub mocht even een illusie koesteren. En zonder het drama in de dertiende minuut zou Den Bosch het misschien ook langer hebben volgehouden. De zondaar was gisteren grensrechter Benthem. Hij liet een geval van dubbel buitenspel (Van Nistelrooij stond bij de achterlijn, schutter Nilis voorbij de laatste verdediger) passeren.

Na de 1-1 namen de dekkingsfouten bij Den Bosch toe. Nilis profiteerde van de overnamefouten die het centrale verdedigingsduo Schenning/Wielaert zich permitteerde. En Van Nistelrooij zei een minuut later 'dank je wel' toen Wielaert hem hulpeloos de bal toespeelde. 1-3 op het halve uur.

De wedstrijd was voorbij; de bonusdoelpunten van Nikiforov en Bruggink (twee) waren slechts relevant voor het moreel van de PSV'ers, die toe waren aan een succesje na de zeperds tegen Vitesse en Feyenoord.

Trainer Koopman was tevreden na de eerste kennismaking met Wreh. De komst van de spits was een optelsom van toevallige, gunstige factoren, gaf hij na de 2-6-nederlaag toe. ,,We kregen een fax van een Liberiaan, Benedict Sawyer, met de vraag of Wreh niets voor ons zou zijn. We schatten in dat het financieel niet haalbaar zou zijn, maar die Liberiaan bleef telkens komen. Tenslotte hebben we het makelaarskantoor van Rob Groener ingeschakeld en zijn we naar Londen gegaan om te praten.''

Een Nederlandse voetbaldwerg op de stoep van Highbury, het zou een perfect intro zijn voor een spannend jeugdboek, beseft Koopman. ,,We zijn gewoon gaan informeren wat de mogelijkheden waren. Waarom Wreh op het aanbod inging? Hij wilde regelmatig voetballen. 'Wat Romario in Nederland heeft gedaan, wil ik ook bereiken', vertelde hij ons. Bergkamp en Overmars hadden hem ingelicht. Dat sprak ook in ons voordeel. Als je bovendien weet dat zijn broer in Deventer woont, is de overkomst van Wreh snel verklaard. Voetballers uit een land als Liberia verkeren graag in hun kring van familieleden en bekenden.''

Gisteren gaven de kunsten van Wreh niet de doorslag. ,,Dat hoefde ook niet'', aldus Koopman. ,,De komende wedstrijd tegen MVV is belangrijker. Dan hebben we iedereen weer aan boord. En de aanwezigheid van Wreh kan dan wél de doorslag geven.''

Deel dit artikel