Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wraak van de Polizei: 12 uur extra in de kou

Home

John Hoogerwaard

LEVERKUSEN - Twaalf uur lang in een stadionvak dringen om naar buiten te komen. Temperatuur: vijf graden onder nul. En geen toestemming om naar het toilet te gaan. Eten en drinken is niet voorhanden. Een stukje psychologische oorlogsvoering van de Duitse politie, als collectieve straf voor het gooien met stenen, het slopen van een dienstwagen en het in de brand steken van een kassahokje. Een vriendschappelijke wedstrijd, Bayer Leverkusen-Feyenoord, zaterdag in Duitsland.

“Het zijn best aardige lui, die Duitsers. Alleen dat taaltje, hè. En ze zijn wat langdradig.” Het ludieke commentaar van een Feyenoord-supporter. Tien uur na het laatste fluitsignaal, om twee uur 's nachts, staat hij te dringen voor de nooduitgang van het vak. En met hem nog zo'n achthonderd man.

Hij is een van de weinigen die de moed erin houdt; het overgrote deel van het legioen is gebroken. Door kou, gebrek aan voedsel en drank én door het gedrang voor de smalle poortjes onderaan het vak, waar de politie om de tien minuten zes ... zeven personen naar buiten trekt, om te fouilleren en fotograferen.

De Feyenoorders zijn ervan overtuigd: dit is de wraak van de 'Turtles', de bijnaam van de Duitse mobiele eenheid vanwege hun volledig groene outfit. Eerder op de dag werd deze tweemaal verrast door een ongekend grote groep Feyenoord-hooligans, van wie zo'n zeventig personen zich schuldig maakten aan vernielingen en brandstichting.

Dat begon 's morgens in het centrum, waar honderdvijftig Feyenoorders een groep Duitsers achterna zaten. Tijdens die achtervolging sneuvelden ruiten van een winkelgalerij. De politie is overrompeld door de hooligans, en kan de zaak niet in de hand houden. “We konden gewoon ons gang gaan”, zegt een vandaal. Even later pakt de politie negen personen op, maar dat zijn voornamelijk onschuldige supporters, met sjaals en petten. “Ze hebben nog steeds niet begrepen dat dat juist nette supporters zijn”, legt een neutraal geklede Feyenoord-hooligan uit.

De verrichtingen van Feyenoord op de mat leveren niet veel beroering op. De ploeg verliest met 0-1, maar daar zit het legioen niet echt mee. Na de wedstrijd breekt pas echt 'de pleuris uit', doordat de Nederlandstalige speaker meedeelt dat de uitgangspoorten nog een kwartier gesloten blijven. “Dat zullen we nog wel eens zien, vuile NSB'er. We gaan nú weg! Alles los!”, schreeuwt een hooligan. Vervolgens worden klinkers uit de grond gerukt en voor het stadion begint, vanaf een grasveldje voor het Feyenoord-vak, een regen van stenen neer te dalen op geparkeerde auto's en de Duitse ME'ers.

De snackbar onder het vak, waar Duitse personeelsleden zich verschansen achter rolluiken, wordt geplunderd. Even later worden de werknemers overstuur afgevoerd. Ook een polyester kassahokje wordt in brand gestoken, wat voor een enorme rookontwikkeling zorgt. In lichte paniek worden de inmiddels afgesloten ingangen naar het vak geforceerd, om zo te ontkomen aan de verstikkende dampen.

De actie van de zeventig hooligans duurt aanmerkelijk korter dan de 'wraak' van de gefrustreerde Duitse politie. Vier uur lang worden er versterkingen aangevoerd, tot een totaal van zeshonderd man, inclusief anti-terreurbrigade. Al die tijd wachten niet alleen de hooligans, maar ook zo'n dertienhonderd onschuldige supporters in de vrieskou op het vertreksein.

Als de politietroepen op volle sterkte zijn, vertelt de commandant dat iedereen is gearresteerd. Razendsnel worden verhoorruimten ingericht in de catacomben van het stadion, waar iedereen zich moet legitimeren en op de foto gaat. Wie zich niet kan legitimeren, wordt ingesloten. Om bij die verhoorruimten te komen, moeten de supporters vijf tot dertien uur wachten. In de snijdende kou, zonder enige voorziening.

Alleen vrouwen en kinderen krijgen na acht uur wachten te horen dat ze via de uitgang boven in het vak naar buiten kunnen, om zo ook het toilet te bezoeken.

In de verhoorruimten bevestigt een politiefunctionaris het vermoeden van de supporters. “Dit is inderdaad met opzet een zware maatregel. Maar weet u hoeveel schade er is? Op deze manier hopen we het de volgende keer te voorkomen. Wie niet horen wil moet maar voelen.”

Deel dit artikel