Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wouter Bos tegen 'participatie-samenleving'

Home

© ANP

Oud-PvdA-leider en oud-informateur van het huidige VVD-PvdA-kabinet Wouter Bos is geschrokken van de term 'participatiesamenleving' in de troonrede van dinsdag. Dat blijkt uit zijn column in de Volkskrant van donderdag.

Als premier Mark Rutte in de troonrede ook namens de PvdA sprak is er volgens Bos sprake van een 'kleine ideologische revolutie' in zijn partij. Het zou een overheid betekenen die er louter voor de allerzwaksten is. 'Amerikaans, klassiek liberaal en zichzelf uiteindelijk marginaliserend. Zeg me dat het niet zo is!'

Bos noemt het opmerkelijk dat het kabinet de term, eerder gebruikt door onder anderen toenmalig premier Jan Peter Balkenende in 2005, nu gebruikt. De tekst in de troonrede ging volgens Bos ook veel verder dan wat Balkenende bepleitte, door te stellen dat iedereen die voor zichzelf kan zorgen, dat ook moet doen en dat de overheid er vooral is voor diegenen die dat niet kunnen.

In de troonrede staat onder meer: 'Het is onmiskenbaar dat mensen in onze huidige netwerk- en informatiesamenleving mondiger en zelfstandiger zijn dan vroeger. Gecombineerd met de noodzaak om het tekort van de overheid terug te dringen, leidt dit ertoe dat de klassieke verzorgingsstaat langzaam maar zeker verandert in een participatiesamenleving. Van iedereen die dat kan, wordt gevraagd verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar eigen leven en omgeving.'

Deel dit artikel