Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wouda oogst met gouden hattrick

Home

ROSTOCK (ANP) - Eindelijk heeft Marcel Wouda het voor elkaar. In de Oost-Duitse plaats Rostock werd hij met goud behangen, van Europese makelij.

Het eerste EK kortebaan was dan weliswaar niet het best bezochte toernooi, maar de acht medailles en evenveel nationale records mochten er zijn voor Nederland. Bovendien waren de tijden van Wouda op de 100 (54,62), 200 (1.56,83) en 400 wissel (4.08,90) van wereldniveau. En die liegen nooit. Alleen de afwezige Fin Jani Sievinen was mondiaal gezien ooit sneller.

De kick van drie internationale titels geeft Wouda een schop vooruit. De lange schlemiel is niet meer. Hij kan met de absolute top mee en nog winnen ook. Marcel Wouda had zeker talent, dat wist iedereen, en zat bovendien boordevol trainingsijver. Het betaalde zich echter alleen uit in een schier oneindige reeks Nederlandse titels.

De echte oogst mislukte. Op de grote toernooien ging het helemaal mis (WK '94) of kukelde hij net van het erepodium (OS'96). Met iets meer spanning in het lijf had hij op de 400 wissel een olympische medaille veroverd in Atlanta. Op de 200 bleef hij zitten met de ondankbaarste plaats, de vierde.

Rostock was de trampoline naar Sevilla (EK) en Perth (WK) waar de Brabantse gouddelver zich nu met extra enthousiasme op zal gaan richten. Want de PSV'er bewerkstelligde de drie eerste plaatsen met vijftig procent minder training dan gebruikelijk. Hij toonde de afgelopen maand vooral reislust met trips naar Denemarken, Australië, Noorwegen en Italië.

Het leverde veel winst op en veel wedstrijdritme. Bij de NK brak de vermoeidheid Wouda even op. Een dag bijslapen was al genoeg. De vorm bleek bij het eerste EK op de 25-meterbaan niets te hebben geleden. Met het goud had hij rekening gehouden, met de tijden die hem bovenaan de wereldranglijst brachten niet. “Het lijkt of ik droom. Dit is zo'n stimulans. Want ik heb absoluut het idee dat het nog sneller kan.”

Medailles waren er in Rostock ook voor Carla Geurts, die geruime tijd in Canada aan de toekomst werkte. De Utrechtse bewegingswetenschapster kreeg elke kleur omgehangen. Dat viel wel tegen. Na het goud op de 800 meter, glansde het zilver voor de 400 vrij helemaal niet. Haar Duitse rivale Kirsten Gielgass was immers net voor het EK met een blindedarmontsteking afgevoerd. Maar de jonge Tsjechische Kristyna Kynerova stond plotseling op. Op de laatste meters liet Geurts zich verrassen.

Het herstel van de Nederlandse stayer was goed. Op de 200 vrije slag - voor Geurts eigenlijk een sprintnummer - zwom ze een persoonlijk record van 1.59,16. Dat was goed voor brons. Dezelfde podiumplek was weggelegd voor Suze Valen, erkend talent op de rugslag. Het ontbreekt haar nog aan inhoud en ervaring. Dat was fnuikend op de 100 meter. In de serie ging ze te hard af, in de finale te langzaam.

Op de 50 meter vestigde Valen haar internationale naam. 's Ochtends bracht ze het Nederlands record onder de 29 seconden (28,98), tien minuten later verbeterde ze zich als startzwemster van 4x50 wissel tot 28,74 en 's middags in de eindstrijd tikte ze na 28,66 aan.

Daarna hielp ze ook nog mee de estafetteploeg (met Madelon Baans, Wilma van Hofwegen en Angela Postma) naar zilver en een sterk nationaal record van 1.52,80 - de oude toptijd 1.55,47 dateerde uit 1990 - te slepen. Nederland werd op deze estafette tweede achter Duitsland, dat vooral dankzij Sandra Völker het Europese record met bijna driekwart seconde verbeterde tot 1.51,79. Dat is ook de beste wereldprestatie. Op dit nummer bestaat (nog) geen erkend wereldrecord.

Het Rostockse zwembad, dat in februari de EK nog niet kon hebben omdat het 25-meterbassin steeds leegliep, inspireerde meer vrouwen tot goede inspiraties. Sandra Völker viel het meest op met vijfmaal goud en Europese records op de 50 en 100 vrij (resp. 24,67 en 54,04). Haar afwezige landgenote Franziska van Almsick zal het moeilijk krijgen de gunst van het grote publiek, die haar miljoenen opleverde, te herwinnen.

De Zweedse Johanna Sjöberg haalde met 58,80 op de 100 vlinder een belegen Europees record uit de boeken. De elf jaar oude toptijd (59,35) stond al in een kwalijke reuk, want op naam van een Oost-Duitse, Kornelia Gressler.

Deel dit artikel