Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wortelsoep met basilicum

Home

Rianne Buis

Voor de croutons: 4 sneden oud, stevig wit of volkorenbrood, olijfolie, zout, Provençaalse keukenkruiden. Voor de soep en olie: ca. 650 g verse bospeen, ca. 8 el extra vierge olijfolie, 2 teentjes knoflook, fijngehakt, 1 gele ui, fijngesnipperd, 1 liter groentenbouillon, bosje basilicum, zeezout, versgemalen peper, 2 el vers citroensap.

Soep is een dankbaar gerecht. Neem wortelsoep. Die wordt lang niet altijd gemaakt van de eerste mooie verse bospeen van de koude grond en toch wordt het een prima soep. Stel je het resultaat eens voor als je wel zoete, knapperige eersteklas peen zou gebruiken.

Neem de proef op de som en vier de lente met een mediterraan getinte, pure wortelsoep, in plaats van een bordje peen met doperwten en vis.

De grootste kans dat je heerlijk verse bospeen vindt, heb je op de (boeren)markt of bij een goede (biologische) groentenboer.

De soep wordt nog lekkerder met een schepje dikke zelfgemaakte basilicumolie, maar in plaats daarvan kun je ook fijngescheurde basilicum nemen en een scheut mooie olijfolie. De croutons zijn van tevoren te maken.

Verwarm de oven voor op 160 graden. Snijd het brood (al dan niet ontkorst) in gelijke blokjes. Schep het brood in een ovenschaal om met een paar lepels olie, een snuf zout en een flinke snuf Provençaalse kruiden, en bak er in de oven in circa 15 minuten goudbruine croutons van. Laat ze afkoelen en bewaar ze zonodig in een trommel.

Snijd het groen van de peen, was de peen (niet schrappen) en snijd in stukjes. Verhit enkele el olie in een (soep)pan met dikke bodem. Fruit de knoflook met de ui enkele minuten, tot de ui glazig wordt. Voeg de peen en bouillon toe en kook de groente in 20-30 minuten zachtjes gaar.

Neem de pan van het vuur. Scheur de basilicum fijn en doe over in de kom van de keukenmachine. Voeg ca. 6 el olijfolie toe in een dun straaltje, terwijl de machine draait, en pureer tot een dik sausje. Pureer de soep grof met de staafmixer; laat wat wortelstukjes heel. Verwarm de soep tot tegen het kookpunt en breng op smaak met citroensap, peper en eventueel wat zout.

Serveer in diepe borden met een schepje basilicumolie en croutons.

Deel dit artikel