Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wordt Italië het derde land in Europa dat boerka en nikab verbiedt?

Home

Redactie

© REUTERS

Een commissie van het Italiaanse parlement die zich bezighoudt met grondwettelijke zaken heeft dinsdag ingestemd met een ontwerpwet die het dragen van gezichtsbedekkende sluiers in het openbaar verbiedt.

Het verbod omvat de boerka, de nikab en elk ander kledingstuk dat het gezicht bedekt.

Personen die vrouwen dwingen om hun gezicht te bedekken in het openbaar kunnen een boete van dertigduizend euro krijgen en een celstraf van een jaar, meldt het Italiaanse persbureau ANSA.

De wet werd gesteund door Souad Sbai, een in Marokko geboren lid van de partij van premier Silvio Berlusconi. Oppositieleden stemden tegen het wetsvoorstel.

Barbara Saltamartini, vicevoorzitter van Berlusconi's partij Volk van de Vrijheid (PDL) in het lagerhuis was erg blij met de voorlopige goedkeuring.

"Definitieve goedkeuring maakt een eind aan het lijden van veel vrouwen die vaak gedwongen worden een nikab of boerka te dragen, die hun waardigheid vernietigt en in de weg staat van integratie", zei ze in een verklaring.

Roberto Hamza Piccard, woordvoerder voor de Unie van Islamitische Gemeenschappen in Italië, verklaarde tegenover ANSA dat het boerkaverbod een onderwerp blijft dat gedramatiseerd wordt in de media. "Er zijn nog niet eens honderd vrouwen die de nikab dragen en niet één die de boerka draagt."

Volgens Piccard heeft een verbod een tegenovergesteld effect. Strenge gelovige islamitische vrouwen zouden in een isolement terecht komen, omdat ze hun huizen niet kunnen verlaten.

De Marokkaanse politica Souad Sbai meent echter dat er ongeveer 3000 vrouwen in Italië zijn die gezichtsbedekkende kleding dragen. Velen van hen zouden dit tegen hun wil in doen.

Frankrijk was het eerste Europese land dat een verbod instelde voor gezichtsbedekkende kledij in de openbare ruimte. Vorige maand volgde België. Bij overtreding is een straf mogelijk van 7 dagen cel en/of een geldboete.

In Italië wordt de ontwerpwet na het zomerreces voorgelegd aan het parlement.

Lees verder na de advertentie
De Franse Kenza Drider is een bekende tegenstander van de gezichtsbedekkende kleding. Zij verzet zich fel tegen het verbod dat sinds 11 april in Frankrijk van kracht is. Op de dag dat het boerkaverbod in werking trad, stond zij, gehuld in nikab, de pers te woord bij de Notre-Dame in Parijs. Kort daarna werd zij door agenten in burger gearresteerd. © EPA

Deel dit artikel