Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wolkers geeft toestemming voor biografie

Home

Van onze redactie kunst

amsterdam – Literair journalist Onno Blom gaat de biografie van schrijver, schilder en beeldhouwer Jan Wolkers schrijven. Wolkers (81) heeft toestemming gegeven en zal Blom exclusieve toegang tot zijn persoonlijk archief verschaffen. Blom hoopt de biografie in 2012 te voltooien.

Blom is enthousiast over de hoeveelheid materiaal die Wolkers zelf al heeft verzameld, al zal die hoeveelheid juist het probleem voor de biograaf worden. „Er is heel erg veel. Manuscripten, aanzetten tot ideeën, correspondentie met onder andere Reve, dagboeken, maquettes voor zijn beeldhouwwerken. En tekeningen, vanaf zijn achtste bewaarde hij zijn tekeningen.”

Blom ontmoette Wolkers voor het eerst in Leiden. Wolkers kuierde daar rond met Dick Matena, de tekenaar die Wolkers’ roman ’Kort Amerikaans’ tot stripvorm zou verbeelden. Blom voegde zich bij de stadswandelaars, en zag subiet wat voor effect Wolkers op z’n omgeving heeft. „Iedereen kwam op hem af, wilde hem aanraken.”

Onno Blom, medewerker van de kunstredactie van Trouw, weet dat hij veel geduld zal moeten uitoefenen. Hij schreef voor kranten en tijdschriften, ’Zolang de voorraad strekt’ over de geschiedenis van de Boekenweekgeschenken, het biografisch portret ’Zijn getijdenboek’ over Harry Mulisch en de monografie over Gerrit Komrij ’Het fabeldier dat Komrij heet’. Maar deze biografie zal tijd vergen. „Het is afwisselend om nu met lange adem te werken.”

Als Blom werk en wezen van Jan Wolkers in één zin moet samenvatten, vraagt hij of dat niet met één woord mag: „Vitaliteit, levensdrift. Ik ken niemand die zo intens leeft en werkt. En met zo’n resultaat.”

Deel dit artikel