Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Woedend Latijns-Amerika weigert opvolger Lugo te erkennen

Home

Redactie

Opvolger Frederico Franco. © reuters

Latijns-Amerikaanse landen hebben woedend gereageerd op de snelle afzetting van Fernando Lugo als president van Paraguay. Ze weigeren Frederico Franco te erkennen als zijn opvolger. Peru riep zaterdag om een spoedzitting van de unie van Zuid-Amerikaanse landen (UNASUR).

Woedende reacties over de snelheid waarmee Lugo werd weggezet kwamen uit Bolivia, Nicaragua en Venezuela, traditioneel gezien als linkse regeringen. Maar ook Argentinië en Chili waren verbolgen. 'Er is zonder twijfel een coup gepleegd in Paraguay', aldus de Argentijnse president Cristina Kirchner.

De Venezolaanse leider Hugo Chavez noemde de afzetting niet alleen een actie tegen Lugo, maar ook tegen de UNASUR. De Centraal-Amerikaanse staten riepen op Lugo's afzetting niet te accepteren. Verscheidene ministers van Buitenlandse Zaken van de UNASUR-landen (Argentinië, Bolivia, Brazilië, Colombia, Chili, Ecuador, Guyana, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela) gingen naar Paraguay om de situatie daar te peilen.

De Europese Unie zei dat het land de 'democratische wil' van het volk moet respecteren. De EU volgt de ontwikkelingen in het land met bezorgdheid.

Lugo werd deze week afgezet, onder meer omdat hij zijn werk niet goed zou hebben gedaan tijdens een conflict tussen boeren en politie vorige week. Toen kwamen 17 mensen om. Vlak daarna werd Franco beëdigd tot president. Paraguay is een van de armste landen van Latijns-Amerika.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie