Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Woede over terugsturen gevluchte Noord-Koreanen

Home

Redactie

Chef van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties Navi Pillay © ap

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties vreest voor het lot van negen Noord-Koreaanse burgers die na hun vlucht naar Laos en China zijn teruggestuurd naar hun eigen land.

Chef van de VN-Mensenrechtenraad Navi Pillay heeft China en Laos opgeroepen om opheldering te geven over het lot van de negen vluchtelingen en de omstandigheden waaronder ze zijn teruggestuurd. Volgens Pillay is het terugsturen van de vluchtelingen in strijd met de internationale wetten.

De zeven mannen en twee vrouwen werden in Laos opgepakt en dinsdag via China teruggevlogen naar Pyongyang. Volgens de Zuid-Koreaanse krant Chosun Ilbo had Seoul er nog vergeefs bij Beijing op aangedrongen de negen niet te repatriëren.

Bescherming
De Mensenrechtenraad heeft bij de Noord-Koreaanse regering een verzoek ingediend om de negen vluchtelingen te bezoeken. 'De Mensenrechtenraad maakt zich grote zorgen over de bescherming van de groep. De groep loopt een groot risico om slecht behandeld te worden (...).'

Onder de Noord-Koreaanse wet kunnen 'overlopers' veroordeeld worden tot dwangarbeid en een celstraf van vijf jaar.

Deel dit artikel