Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Win een miljoen met het lezen van tarotkaarten

Home

Joep Engels

© Thinkstock

Altijd al een wonder willen verrichten? Grijp dan nu uw kans, want vanaf maandag ligt er een miljoen euro te wachten voor diegene die over vermogens blijkt te beschikken die de wetenschap voor onmogelijk houdt. SKEPP, de Belgische organisatie van sceptici, looft sinds 2002 de Sisyphusprijs uit voor eenieder met paranormale gaven, maar heeft nu een donateur gevonden die garant staat voor het miljoen. Haast is wel geboden: het aanbod is van kracht tot 30 september 2013.

Iedereen die kan toveren met een wichelroede of pendel, de toekomst kan lezen uit de sterren of uit tarotkaarten, of die oneindig verdunde drankjes van elkaar weet te onderscheiden, kan zich melden bij de Nederlandse Stichting Skepsis. Daar zal hij of zij aan een test worden onderworpen en wie slaagt, mag door naar de finale bij SKEPP in Brussel.

Hoewel het paranormale welig tiert in Nederland, verwacht Jan Willem Nienhuys, secretaris van Skepsis, geen stormloop. "De Amerikaanse illusionist James Randi heeft een vergelijkbaar aanbod uitstaan en op zijn site hebben zich 175 mensen aangemeld, maar als puntje bij paaltje komt, haken ze bijna allemaal af."

Eén op duizend
Het probleem zit hem in de test. De kandidaten vinden doorgaans dat een zakelijke, wetenschappelijke benadering geen recht doet aan hun hogere gaven. Daarom mag iedereen zelf een test voorstellen, zegt Nienhuys. "Onze enige eis is dat de kans dat de kandidaat door toeval gelijk krijgt, kleiner is dan één op duizend."

Dat is nog steeds geen sinecure. Hij herinnert zich de man die beweerde aan de hand van foto's te kunnen zien of de afgebeelde personen nog in leven waren. "Wij moesten ervoor zorgen dat de foto's geen hints bevatten zoals leeftijd of mode, maar hij had ook zijn eisen. De foto's mochten niet te dicht bij elkaar komen, anders zouden aardstralen de informatie vertroebelen." Ze werden het eens. De man dacht een score van 80 procent te kunnen halen, maar kwam niet boven het toeval uit.

Wichelroedeloper
Ook de bekende wichelroedeloper Loet van der Gouw, de man die dacht te weten waar de fiets van de vermiste Tanja Groen lag, meldde zich. "Hij was uit op het miljoen van Randi, maar moest daarvoor eerst een lokale test doorstaan. Of wij zijn gaven niet even konden bevestigen. Dat is goed, zeiden wij, maar pas na een geslaagde test bij ons. Nooit meer iets van gehoord."

Uiteindelijk gaat het de sceptici erom dat het grote publiek duidelijk wordt dat die paranormale krachten niet bestaan. "Anders was het een koud kunstje voor ze om dat miljoen op te halen. Maar tegelijk beseffen we dat dat grote publiek niet zo eenvoudig te overtuigen is. Daar verwijst die prijs ook naar. Sisyphus moest als straf een steen tegen een berg opduwen, maar die rolde telkens weer naar beneden. Onbegonnen werk dus."

Deel dit artikel