Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Willibrordusbasiliek in Hulst is de mooiste kerk van Nederland

Home

Van onze redactie religie & filosofie

Niet de Domkerk in Utrecht, niet de Sint Jan in den Bosch, maar de heilige Willibrordusbasiliek in het Zeeuws-Vlaamse Hulst is gekozen tot de mooiste kerk van Nederland.

Tijdens een live-uitzending op de ochtend van eerste Pinksterdag maakte het NCRV- radioprogramma ‘Plaza’ bekend welke kerk luisteraars en de vakjury tot de mooiste van Nederland hadden verkozen.

De grootste concurrent was de Basiliek toegewijd aan de Heiligen Agatha en Barbara in het Brabantse Oudenbosch. Ook al beneden de rivieren.

Een outsider die de race uiteindelijk flink beïinvloed heeft, is de Bantsiliek in Bant in Flevoland, een multifunctioneel gebouw. Aanvankelijk zouden er drie kerken naar de finale gaan, maar de NCRV besloot een vierde godshuis toe te voegen, na een actie van de website GeenStijl. Die had opgeroepen massaal op de Bantsiliek in Bant (Flevopolder) te stemmen. Ondanks het feit dat de meeste stemmen naar Bant gingen, koos de vakjury voor de Willibrordusbasiliek.

Na vele duizenden stemmen waren er vier kerken overgebleven. De vierde finalist was de De Sint Victorkerk in het Noord-Hollandse Obdam,.

Plaza’ is de afgelopen 12 weken op zoek geweest naar ‘De Mooiste Kerk van Nederland’.

De luisteraars konden via internet hun stem uitbrengen op het kerkgebouw dat naar hun mening het meest tot de verbeelding spreekt. De glas-in-loodramen, het houtsnijwerk in de preekstoel, de lichtval op het altaar, het haantje op de toren: het telde allemaal mee.

Lees verder na de advertentie
Lichtval, ramen , houtsnijwerk, alles telde mee om de Willibrordusbasiliek uit te roepen tot de mooiste kerk. (Trouw)
(\N)

Deel dit artikel