Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Willem-Alexander: 'Dit gaat alle verbeelding te boven'

Home

Redactie

De ravage is groter dan hij ooit heeft gezien, zei de koning tijdens zijn bezoek aan Sint-Maarten. © ANP

Overal waar hij keek, zag koning Willem-Alexander vernieling en ontreddering. Hij landde maandag op Sint-Maarten. Samen met Ronald Plasterk, minister van binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties, maakte hij een rondrit over het eiland. 

“Ik heb behoorlijk wat natuurgeweld en oorlogsgeweld gezien”, reageerde de koning. “Maar dit gaat alle verbeelding te boven.”

Lees verder na de advertentie
'Ik ben ervan overtuigd dat Sint-Maarten er weer bovenop komt'

Koning Willem-Alexander

Willem-Alexander gaf verschillende korte interviews. Het was heel nuttig om zelf te zien hoe de storm heeft huisgehouden, vertelde hij. "Toen ik de eerste beelden van Irma zag waren die te veel om te beseffen.” Nederland staat volgens hem in goede en slechte tijden klaar voor de eilandbewoners. "Sint-Maarten zit altijd in mijn hart.”

Tekst loopt door onder de foto.

© EPA

Schouder aan schouder

De koning en de minister bezochten het ziekenhuis Sint-Maarten Medical Centre in Philipsburg en spraken daar met de medische staf en de directeur. Ook gingen ze naar basisschool Asha Stevens, een van de plekken van waaruit de noodhulp op het eiland wordt gecoördineerd. “We kunnen geen wonderen verrichten”, zei de koning in het radio-interview. Tegelijk ziet hij mensen 'schouder aan schouder' het eiland weer opbouwen. "Ik ben ervan overtuigd dat Sint-Maarten er weer bovenop komt.”

Volgens de laatste berichten is zeventig procent van de huizen op het eiland zwaar beschadigd of ingestort. De communicatie op Sint-Maarten is nog steeds moeilijk. Ook water- en stroomvoorziening ontbreken nog op veel plaatsen.

Om de gevolgen van orkaan Irma voor de bovenwindse eilanden te bespreken, is er vandaag in Nederland een extra Rijksministerraad. Hierbij schuiven de gevolmachtigde ministers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten aan bij de vergadering van het kabinet. 

Tekst loopt door onder de foto.

© EPA

De koning heeft overnacht in een hotel op Sint-Maarten en vliegt straks door naar de andere getroffen bovenwindse eilanden, Sint-Eustatius en Saba. Die hebben minder te lijden gehad van de orkanen Irma en José. Vanavond vliegen Willem-Alexander en minister Plasterk vanaf Curaçao terug naar Nederland.

Lees hier meer nieuws en achtergronden over orkaan Irma


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

'Ik ben ervan overtuigd dat Sint-Maarten er weer bovenop komt'

Koning Willem-Alexander