Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wilhelmina stond oog in oog met president Lincoln

Home

BIJDRAGEN: FRED LAMMERS; INEZ POLAK

Koningin Wilhelmina heeft tijdens het bezoek aan Amerika in 1942 niet alleen de toenmalige president Roosevelt ontmoet, maar zou ook een van zijn voorgangers, de in 1856 vermoorde president Abraham Lincoln hebben ontmoet. Aan die laatste ontmoeting zat wel een luchtje. Koningin Wilhelmina logeerde bij de Roosevelts in het Witte Huis in Washington.

Op een avond had Wilhelmina zich zoals gewoonlijk vrij vroeg teruggetrokken in haar appartement en las nog een hoofdstuk in haar reisbijbeltje, toen er herhaaldelijk op de deur werd geklopt. De vorstin deed de deur van haar kamer open en stond oog in oog met een lange magere man met een baard. Haar bezoeker zag eruit als iemand uit het midden van de vorige eeuw. Een hoge hoed completeerde zijn uitrusting. Tot een gesprek kwam het niet. De man verdween plotseling nog voordat Wilhelmina bijzonderheden had kunnen vragen. Het was een gebeurtenis die haar intens bezighield, temeer omdat de man iets bekends had.

Na een slapeloze nacht wist Wilhelmina de volgende morgen ineens het antwoord. De man aan haar kamerdeur vertoonde een treffende gelijkenis met de in 1856 tijdens een theaterbezoek neergeschoten president Lincoln. Zij had daar een schilderij en gravures van gezien. Navraag bij de Roosevelts leerde dat meer gasten Lincoln op bezoek zouden hebben gehad. Het was een van de spookverschijningen die zich in het Witte Huis voordeden.

Het verhaal komt in de publiciteit in de televisieserie 'Mystiek en Magie', waarmee Teleac komende zondagavond begint. Tien weken lang worden daarin allerlei 'onverklaarbare' zaken behandeld. Wat niet op de tv komt, is te lezen in een boek dat de cursus begeleidt, geschreven door André en Lynette Singer.

President Lincoln beschikte tijdens zijn leven al over bijzondere gaven. Zo zag hij in een droom, een maand voor de fatale aanslag, zichzelf opgebaard liggen, omringd door huilende mensen. Zij beschreven in die angstaanjagende droom tot in details de presidentiële moord die aanstaande was.

Een spookverschijning die in de Tweede Wereldoorlog ontstond, zou zich met een zekere regelmaat manifesteren op het Britse vliegveld Biggin Hill. Het werd intensief gebruikt door de Royal Air Force.

Omwonenden horen daar nu op ongeregelde tijden een Spitfire landen, het toestel dat in de oorlog bij de luchtmacht het populairst was. De geluiden stemmen precies overeen met de werkelijkheid, maar er is in geen velden of wegen een vliegtuig te zien. Een mogelijke verklaring is, dat vanaf Biggin Hill in de oorlog veel jonge vliegers aan hun laatste reis begonnen. Ze werden boven Nederland en Duitsland neergeschoten.

Deel dit artikel