Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wilders werkt gestaag aan samenwerking eurosceptische partijen

Home

Van onze redactie politiek

PVV-leider Geert Wilders. © anp

Geert Wilders wil, zoals hij het zelf een paar maanden geleden stelde, 'een grote slag slaan in Europa'. Zijn zoektocht naar partijen om mee samen te werken, bracht hem inmiddels in contact met Europese politici met niet altijd een even smetteloos blazoen.

De PVV is weliswaar met vier zetels vertegenwoordigd in het Europees Parlement, maar de partij staat alleen, waardoor ze in Brussel en daarbuiten niet echt opvalt.

Volgens Wilders moet daar nu verandering in komen. Na de Europese verkiezingen van volgend voorjaar moet in Brussel en Straatsburg in het Europees Parlement een politiek blok ontstaan, dat met meer resultaat kan werken aan het grote doel: het van binnenuit uithollen van de Europese Unie.

Vorige week voerde Wilders in Italië gesprekken met vertegenwoordigers van Lega Nord. Een veelbelovend begin, zo stelde Wilders op de site van RTL. "We denken niet overal 100 procent hetzelfde over, maar we hebben erg veel gemeenschappelijks. Bijvoorbeeld op het gebied van immigratie en scepsis rond de Europese Unie."

Meerdere partijen in andere EU-landen staan nog op zijn lijstje. De SPÖ, de partij van de inmiddels overleden Jörg Haider in Oostenrijk bijvoorbeeld. Dit voorjaar zocht Wilders al contact met het Vlaams Belang van Filip Dewinter en met Marine Le Pen, die in Frankrijk het leiderschap van het Front National van haar vader overnam.

Dergelijke contacten waren nog niet zo lang geleden onmogelijk. Deels omdat Wilders eerst in Nederland zelf zijn partij verder wilde uitbouwen, deels vanwege het omstreden karakter van partijen elders in Europa op de extreem-rechtse vleugel van de politiek.

Vooral het antisemitisme bij bijvoorbeeld vader en dochter Le Pen was een belangrijke hindernis. Inmiddels is het standpunt van Wilders verschoven. Het gaat niet om een fusie van partijen, maar om samenwerking op de punten waar de partijen het over eens zijn, is nu opstelling. De afkeer van Europa moet de partijen verenigen en uiteindelijk een opvallender stem geven in Brussel.

Niet alleen in Nederland, maar ook elders in de Europese Unie hebben partijen die een afkeer van Brussel hebben de wind in de zeilen. Alle tekenen wijzen erop dat de verkiezingen voor het Europees parlement kunnen verworden tot een verkapt referendum over Europa. Het ideale moment voor eurosceptische partijen om na te denken over een pragmatische vorm van samenwerking.

Wilders' ontmoetingen met omstreden politici in andere landen leiden in zijn partij tot weinig onrust. De PVV is er de partij niet naar om het optreden van de oprichter en politiek leider ter discussie te stellen. Alleen Haags gemeenteraadslid Paul ter Linden uitte openlijk zijn afkeer. Hij stuurde, zo meldde NRC Handelsblad vorige maand, een e-mail aan de top van de PVV in de Kamer, om te protesteren tegen samenwerking met Vlaams Belang.

Deel dit artikel