Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wilders stapt uit VVD-fractie

Home

Van onze redactie politiek

DEN HAAG - Het VVD-kamerlid Geert Wilders stapt uit de fractie. In een laatste gesprek, gisteravond, op het ministerie van vice-premier Zalm weigerde Wilders zich neer te leggen bij de fractiediscipline.

Wilders blijft lid van de Tweede Kamer. Hij kondigde aan een nieuwe beweging op te richten die ,,hopelijk het gat aan de rechterkant van het politieke spectrum kan opvullen''.

Fractievoorzitter Van Aartsen sprak van een 'dramatisch besluit'. Van Aartsen en Zalm kregen van Wilders niet de toezegging dat hij zich aan eenmaal genomen fractiebesluiten in de toekomst zal conformeren.

Het ging uiteindelijk om één onderwerp. De VVD-fractie conformeert zich aan het beleid van de Europese Unie. Volgens dat beleid kan Turkije lid worden van de Unie als het land voldoet aan criteria als een strikte scheiding tussen kerk en staat. Wilders is echter fel tegenstander van een lidmaatschap van Turkije. En hij wil ook de vrijheid dat standpunt uit te dragen en, als dit najaar daarover onder Nederlands voorzitterschap een besluit is genomen, tegen kunnen stemmen.

Wilders zal nu als onafhankelijk kamerlid verdergaan. Al eerder deze week kondigde hij aan niet de Kamer te zullen verlaten. Daarmee is het aantal zetels voor de coalitie van CDA, VVD en D66 gekrompen tot 77 zetels. Dat hoeft nog niet meteen te betekenen dat de meerderheid te krap geworden is. De LPF steunt min of meer de coalitie, omdat Balkenende II zegt het strategisch akkoord uit te voeren van Balkenende I.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

Door een profiel aan te maken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden en geef je aan het privacy statement en het cookiebeleid te hebben gelezen.

Deel dit artikel