Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wilders' plannen laten andere partijen en kiezers koud

Home

Cyntha van Gorp

PVV-leider Geert Wilders houdt zijn eerste officiële campagnespeech in Ahoy in Rotterdam. © anp
ANALYSE

PVV-leider Geert Wilders heeft een naam hoog te houden. In de zeven jaar dat zijn beweging nu bestaat, heeft de Partij voor de Vrijheid geen enkele verkiezing verloren. Integendeel: de PVV had tijdenlang de kiezers op haar hand. Zo ging ze bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen van negen naar 24 Kamerleden en behaalde ze bij de provinciale stembusgang uit het niets 69 zetels.

Afgaand op de opiniepeilingen lijkt aan die winner's flow zo langzamerhand een eind te komen. In de jongste peilingen kan de PVV nog maar op 14 à 18 zetels rekenen. Ongetwijfeld zal de nasleep van de Catshuisbreuk en de LPF-achtige uittocht van PVV-politici daarbij een rol spelen. En hoewel de achterban altijd een harde kern zal bevatten, is het niet uitgesloten dat een groot deel van de aanhang zwicht voor de strijd tussen SP en VVD, waarbij de strategische stem het uiteindelijk wint van een stem op Wilders.

Heel gek is dat niet, nu de kans klein lijkt dat de PVV na 12 september in het Torentje of zelfs maar de Trêveszaal belandt. CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zei gelijk na de kabinetsval al dat "een partij (de PVV, red.) die zo evident in verwarring is en wegloopt, voor niemand een geloofwaardige partner is". VVD-fractievoorzitter Stef Blok stelde eerder deze zomer dat opnieuw regeren met de PVV heel lastig zal worden, al wilde hij de partij ook niet uitsluiten. Wat evenmin helpt, is dat Wilders vooralsnog vrijwel onzichtbaar is in de campagne. Het begon al bij de presentatie van zijn verkiezingsprogramma, waar de Kamerleden Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven er met de publiciteit vandoor gingen door hun vertrek uit de PVV-fractie aan te kondigen. Opeens werd het nieuws gedomineerd door de twee uit de school klappende PVV'ers. Niemand had het nog over de PVV-plannen voor de komende vier jaar.

Die vloek lijkt nog steeds door te werken. Want terwijl SP-leider Emile Roemer en VVD-voorman Mark Rutte in de peilingen enkel garen spinnen bij hun afwezigheid tijdens verkiezingsdebatten, werkt het voor Wilders eerder tegengesteld. En waar uitspraken van Rutte en Roemer een storm van reacties oproepen, worden de PVV-plannetjes door andere partijen vrijwel genegeerd. Ontstond in de verkiezingscampagne van 2010 nog tumult na publicatie van de door de PVV berekende kosten van niet-Westerse migranten; deze week bleef het stil toen de fractie voorstelde om alle asielzoekerscentra over te plaatsen naar Roemenië. Ook het zwartboek ramadan kon afgelopen weekend nauwelijks op reacties rekenen.

Overigens is het opvallend dat de PVV nu toch weer haar campagnepijlen richt op de islam. Volgens Wilders zelf is het één groot samenhangend geheel omdat het Brussel is dat 'ons' belet om iets aan die ongebreidelde 'massa-immigratie' te doen, maar het lijkt er meer op dat het paradepaardje weer van stal is gehaald omdat andere partijen er nu ook met Wilders' Europa-onvrede vandoor gaan.

Nu het thema immigratie niet de door de PVV zo gewenste reacties aanwakkert, is het voor de partijleider bijna te hopen dat de Europese crisis zich voor 12 september nog verder in het diepe stort. Dan kan Wilders op de valreep nog zijn voorspelde doemscenario's over Europa verzilveren. Althans, als de SP die kans laat lopen.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie