Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wilders’ overgrootmoeder was moslim of boeddhist

Home

Seije Slager

Maria heette ze, de Indische oudovergrootmoeder van Geert Wilders. Een christelijke naam, maar schijn bedriegt: in de archieven staat ze vermeld als ’vrije onchristenvrouw’. Een inlandse dus en daarmee was ze zo goed als zeker een moslima, zegt Roel de Neve, historicus en secretaris van de Indische Genealogische Vereniging. „Maria kan ook een Chinese zijn geweest en dus boeddhist.”

Zij is niet Wilders’ enige islamitische voorouder. Een andere voormoeder, Elisabeth Bachet, trouwde met een telg uit de bekende Indische familie Canter Visscher. „Die had ook een Aziatische moeder.”

Genealoog De Neve volgde het spoor van de familie van Wilders tot zes generaties terug, via de vrouwelijke lijn. Wilders is deels van Indische afkomst, zijn moeder werd in Nederlands-Indië geboren.

De Neve’s onderzoek is niet ingegeven door de wens een politiek statement te maken. De Neve: „Maar Wilders’ familiegeschiedenis toont wel aan dat het idee van een homogene identiteit een fictie is. Dat geldt niet alleen voor het individu, maar ook voor de samenleving als geheel.”

Er zijn talloze bekende en onbekende Nederlanders die Aziatische wortels hebben, vaak zonder dat ze het zelf beseffen, zegt De Neve. „Vlak voor de Japanse inval woonden er in Nederlands-Indië zo’n 170.000 Nederlanders van gemengd bloed. Die hebben allemaal kinderen en kleinkinderen gekregen.”

Hij vindt het belangrijk dat de geschiedenis van Indische Nederlanders wordt vastgelegd via genealogieën. „Ik behoor tot de laatste generatie die in Nederlands-Indië geboren is. Over dertig jaar kan nauwelijks nog iemand dat zeggen.”

Deel dit artikel