Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wilders: Links demoniseert PVV

Home

Van onze redactie politiek

PvdA-leider Job Cohen.

PVV-leider Wilders haalt uit naar 'linkse en andere verwarde geesten' die volgens hem een 'vals politiek spelletje' spelen en zo proberen 'politieke munt te slaan' uit het bloedbad in Noorwegen. Volgens de parlementariër wordt er een hetze tegen hem gevoerd.

Onder andere PvdA-leider Cohen en GroenLinks-Kamerlid Dibi uitten afgelopen week kritiek op de PVV-leider. Cohen stelde dat Wilders zich goed moet realiseren dat woorden ertoe doen. Hij bestrijdt dat Wilders verantwoordelijk gehouden kan worden voor de aanslag die de Noor Anders Breivik op zijn geweten heeft, maar zegt wel dat 'het heel verstandig is je toon te matigen'. Dibi denkt daar anders over: "Wilders hoeft geen toontje lager te zingen, maar het moet voor iedereen duidelijk zijn dat hij met zijn 5voor12-uitspraken niemand wil aanzetten tot geweld." Ook wil de GroenLinkser dat Wilders 'veel duidelijker dan nu de verschillen tussen hem en Breivik aangeeft'.

Maar Wilders is niet van plan zich te verantwoorden tegenover 'links'. "Ze kunnen de boom in. Allemaal", zegt hij in de Telegraaf van gisteren. Hij meent dat hem niets te verwijten valt. "Als een moslim een terreurdaad pleegt dan ligt het volgens links niet aan de islam, als een gestoorde gek een aanslag in Noorwegen pleegt krijgt de PVV het ineens voor haar kiezen", zo vat hij het samen. "Links grijpt dit aan om te proberen af te rekenen met de PVV en demoniseert er flink op los met een bijna ziekelijke gretigheid. Onze kiezer heeft gelukkig gezond verstand en laat zich de linkse leugens niet aanpraten. Onze kiezer weet dat de PVV geweld verafschuwt, alleen democratische maatregelen gebruikt en wat er in Noorwegen is gebeurd verafschuwt."

Wie zei wat na de aanslagen van 22 juli in Noorwegen?

23 juli

PVV-leider Wilders via Twitter: "Vreselijke aanslag in Oslo, zoveel onschuldige slachtoffers van gewelddadige, zieke geest. PVV rouwt mee met nabestaanden en Noorse volk."

D66-Kamerlid Van der Ham: "Mensen zijn altijd verantwoordelijk voor hun - eigen - daden. Dus als iemand geweld pleegt geïnspireerd door de Bijbel, de Koran, het communisme, conservatisme of wat dan ook, dan houden we niet alle anderen die hier aanhanger van zijn verantwoordelijk voor zo'n daad."

25 juli

SP-voorman Roemer: "Het zou zeer onverstandig zijn nu met een vinger te wijzen in de richting van Wilders. Als er morgen een moordenaar opstaat die mijn woorden gebruikt, ben ik daar dan ook verantwoordelijk voor?"

VVD-Kamerlid Ten Broeke
: "Breivik is een totale gek. Voor wie hij sympathie heeft, is van geen enkel belang."

PvdA-leider Cohen: "Laten we dat (de vraag uit welke richting de kogel komt -red.) in godsnaam vermijden. Waar kogels in het spel zijn is de rede weg."

26 juli

Wilders: "Het vervult me met walging dat de dader naar de PVV en mij verwijst in zijn manifest. De PVV noch ik zijn verantwoordelijk voor een eenzame verknipte idioot die de vrijheidslievende anti-islamiseringsidealen op gewelddadige manier misbruikt."

Cohen: "Voor alle politici - en dus ook voor Wilders - geldt dat je je heel goed moet realiseren dat woorden ertoe doen. Dat woorden invloed hebben en terecht kunnen komen bij zo iemand als deze meneer."

GroenLinks-Kamerlid Dibi: "Wilders is niet medeplichtig. Wel heeft hij de plicht om - net als alle partijen - die woede te kanaliseren."

27 juli

Wilders: "Linksigen als Cohen en Dibi proberen nu politiek slaatje te slaan uit massamoord. Ranzig. PVV blijft zichzelf, inhoudelijk en ook voor wat betreft de toon!!"

SP-Kamerlid Van Bommel: "Geert Wilders valt niets aan te rekenen over de aanslagen van Breivik in Noorwegen. Er is veel druk op Wilders om met verklaringen te komen en hij zit in de verdediging, zo blijkt uit zijn tweet. Ik vind dat heel begrijpelijk."

29 juli

PvdA-Kamerlid Albayrak: "Het is terecht dat Wilders de daden van Breivik verre van zich werpt. Maar om nou te zeggen dat er geen enkel verband is tussen zijn ideologie en de ideeën van de Noor: nee."

Oud PvdA-burgemeester Van Thijn: "Het is te simpel en incorrect om 1-op-1 met de vinger naar Wilders te wijzen. Ik geloof oprecht in diens afschuw van geweld. Maar daarmee is niet alles gezegd. De dader ontleent zijn heilig moeten aan de bedorven lucht, de haat, die met regelmaat uit dit soort kringen opstijgt. Zoals het handboek van haat dat Martin Bosma, de ideoloog van Wilders, vorig jaar publiceerde."

1 augustus

Wilders: "Links grijpt dit (de aanslagen -red.) aan om te proberen af te rekenen met de PVV en demoniseert er flink op los met een bijna ziekelijke gretigheid. Maar tevergeefs, onze kiezer heeft gelukkig gezond verstand en laat zich de linkse leugens niet aanpraten."

VVD-vicevoorzitter Verheijen
: "Ach arme Geertje. Wat nou 77 doden? Waren we toch bijna vergeten dat HIJ natuurlijk grootste slachtoffer is van Breivik. Wilders en een aantal linkse politici konden het niet laten 'Noorwegen' politiek te gebruiken. Dat mogen we niet vergeten." Later voegt de VVD'er eraan toe dat zijn tweet niet bedoeld was als aanval op Wilders of 'links' maar als hartewens om 'Noorwegen' niet politiek te gebruiken.

Deel dit artikel