Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wiet wieden tussen mais in Limburg

Home

Han Koch (kader: van onze verslaggever)

Met behulp van luchtopnames tracht de politie de soms maar vijf tot tien wietplanten per perceel op te sporen. Vanaf de weg zijn ze tussen het hoge mais niet te zien. ©

Van de weg af zijn ze niet te zien, die vijf twee meter hoge wietplanten. Maar ook die hennepplanten moeten er aan geloven. Een team van twintig politieagenten speurt door Limburg met als doel de buitenteelt van wat wel wordt genoemd het Groene Goud te ontmantelen.

Begin deze maand zijn verkenningsvluchten met een vliegtuigje uitgevoerd. De agrarische percelen werden in de hele provincie gecontroleerd. Op maar liefst 112 locaties bleken tussen vooral mais ook hennepplanten te staan. Soms staan ze in een rijtje van vijf, een enkele keer met honderden tegelijk en in Heijen stond zelfs een kleine kas met vijftien planten in het maisveld. Peel en Maas, Nederweert en Weert, maar ook Echt en Sittard, werden vorige week opgeschoond.

De politie kan pas aan het einde van de actie zeggen hoeveel planten uit de economische keten van de softdrugs zijn gehaald. Wat volgens politiewoordvoerder Michiel Maas wel opvalt, is dat dit jaar op twee keer zoveel plekken hennepplanten zijn gevonden als bij de controle van vorig jaar. En daarbij is het aantal planten per perceel dit keer lager. De criminele hennepteler is blijkbaar zijn risico's aan het spreiden en tracht te voorkomen dat duizenden planten tegelijk verloren gaan.

Goede opbrengst
Waar exact de verdachte percelen liggen, wil de politie niet zeggen. Een groot deel van de planten moet nog worden geruimd. Duidelijk is wel dat de heuvels in Zuid-Limburg minder geschikt zijn voor het Groene Goud omdat je meer overzicht hebt vanaf de weg. De meeste hennep is te vinden in het noorden en midden van de provincie. Daar staat ook mais op het veld die ongeveer even hoog is als de volwassen wiet.

De buitenteelt van hennep is eenvoudige methode, met een redelijk goede opbrengst. Als een plant goed groeit, is de opbrengst ongeveer 50 tot 200 gram. Uitgedrukt in vierkante meters is dit ongeveer 10 tot 50 gram per vierkante meter, zo leert de tekst die bij de verkoop van zaden wordt meegeleverd. In augustus staan de planten in bloei en september en oktober zijn de goede maanden voor de oogst. Vandaar ook dat de opruiming nu geschiedt.

Zijn bij de binnenteelt de energieleveranciers vaak de grootste slachtoffers van de wietteelt, door illegale afname van stroom, bij de buitenteelt hebben vooral boeren en natuurbeheerders last. Volgens de Limburgse politie moeten zij wietplanten op hun terrein laten groeien en daarmee is "niet zelden intimidatie of vernieling van gewassen" aan de orde.

Lees verder na de advertentie
De criminele hennepteler is zijn risico's aan het spreiden en tracht te voorkomen dat duizenden planten tegelijk verloren gaan

Deel dit artikel

De criminele hennepteler is zijn risico's aan het spreiden en tracht te voorkomen dat duizenden planten tegelijk verloren gaan