Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wie wint de strijd om de Libische olie?

Home

Presseurop

Een rebel bezoekt een olieraffinaderij in Libie. © ap

IN DE MEDIA - De strijd om de Libische olie" is reeds losgebarsten, constateert Die Presse. Het Oostenrijkse dagblad meldt dat veel ondernemingen contact met de opstandelingen zoeken om toekomstige contracten veilig te stellen en dat de opponenten van Khadaffi "Chinese bedrijven willen straffen vanwege de lijdzame houding" van de Chinese regering.

Hoewel Berlijn zich tijdens de stemming van de VN-Veiligheidsraad in maart over internationaal ingrijpen onthouden heeft, zegt een directeur van een Duits bedrijf niet bang te zijn dat de Libiërs geen zaken met ze willen doen, aangezien "de bondskanselier de zaak weer heeft gladgestreken".

Handelsblatt is echter van mening dat de positie van Duitsland in de strijd om "de Libische olieschatten" wordt bedreigd. Volgens het Duitse economische dagblad is Turkije momenteel "de grote winnaar". Dat land heeft de rebellen 300 miljoen dollar aan steun toegezegd. Italië, "dat de oliewinningslocaties in Libië heeft aangelegd", staat er ook goed voor, maar Nicolas Sarkozy "zal er niet mee instemmen" dat de Italiaanse bedrijven voorrang krijgen.

De Duitse ondernemingen zullen "het niet gemakkelijk krijgen", vervolgt Handelsblatt, want de Duitse regering heeft "de kansen van het Duitse bedrijfsleven vergooid".

Ook op Presseurop:
Welk tijdperk na Khadaffi?
Oppositieleider kritisch over EU
Situatie Libië verergert oliecrisis 

Lees verder na de advertentie
Een rebel loopt langs een brandende olieterminal in Libie. © REUTERS
© reuters

Deel dit artikel