Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wie vaak naar fysio gaat heeft niet veel keus

Home

Alwin Kuiken

© thinkstock

Er zijn nog steeds zorgverzekeraars die fysiotherapie onbeperkt vergoeden zonder dat ze chronisch zieke  klanten uitsluiten. Maar het zijn er beduidend minder dan vorig jaar, en de polissen zijn er niet goedkoper op geworden. Dat blijkt uit een inventarisatie van Verzekeringssite.nl die het Reumafonds vandaag op haar website publiceert.

De belangenorganisatie had hierom gevraagd toen deze maand de eerste polissen bekend gemaakt werden. De eerste indruk was dat geen verzekeraar onbeperkt fysiotherapie zou gaan vergoeden zonder medische selectie toe te passen.

Verzekeraars die dit tot op heden wel deden, zoals Menzis, Agis, en Stad Holland, kondigden aan het aantal behandelingen te beperken tot zo'n dertig of veertig per jaar. Anderen, zoals PNO Zorg, of Zilveren Kruis, kwamen met een medische selectie. Wie zo'n polis wil, wordt dan eerst gevraagd naar de medische achtergrond. Bij te veel behandelingen in het vorige jaar, kan een nieuwe klant worden geweigerd.

Dat het Reumafonds als door een wesp gestoken reageerde, is geen toeval. Van de twee miljoen reumapatiënten maken er 1,1 miljoen gebruik van fysiotherapie. Een groep van zo'n 35.000 patiënten, heeft volgens de belangenorganisatie meerdere behandelingen per week nodig.

Waren er dit jaar nog 31 polissen voor deze patiënten, straks zijn dat er maar elf. Het gaat om polissen van Aevitae, De Amersfoortse, De Friesland, Delta Lloyd, Prolife, de Goudse en Zorg en Zekerheid. Voor alle polissen geldt dat het aantal fysiotherapiebehandelingen onbeperkt wordt vergoed bij therapeuten waar de verzekeraar een contract mee heeft.

De Friesland vormt hierop een uitzondering. Wie meer dan 37 behandelingen wil, moet toestemming aan de verzekeraar vragen. De behandelend arts moet de medische noodzaak dan over het voetlicht brengen.

Dat de meeste verzekeraars met gecontracteerde aanbieders willen werken, betekent niet dat klanten ook erg ver moeten reizen. Volgens Verzekeringssite.nl is 70 procent van de aanbieders gecontracteerd. De kosten lopen uiteen van 36,95 tot 131,95 euro extra per maand per aanvullende verzekering, ruim tien procent meer dan dit jaar.

Volgens Sija de Jong, manager patiëntenbelangen bij het Reumafonds, gebeurt er nu precies waarvoor de belangenorganisatie gewaarschuwd had toen fysiotherapie voor reumapatiënten een paar jaar geleden uit het basispakket werd gehaald. "Toen zei de minister: 'Daarvoor zijn de aanvullende pakketten'. Maar nu zie je dat het aanbod afneemt terwijl kosten omhoog vliegen. Straks moeten reumapatiënten terug in de rolstoel omdat ze geen therapie kunnen betalen. Dat is penny wise, pound foolish."Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie