Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wie pleegden de aanslagen in Canada?

Home

Redactie

Politie loopt door het centrum van Ottawa, nadat daar een aanslag is gepleegd bij het parlement. © anp

Canada is de afgelopen dagen opgeschrikt door twee aanslagen op defensiepersoneel in eigen land. Beide daders hadden zich kort geleden bekeerd tot de Islam. Wat is er nu over hen bekend?

Maandag reed een man in op twee militairen in het Canadese Jean-sur-Richelieu, in de buurt van Montreal. Een 53-jarige veteraan overleed na de aanrijding, een andere militair raakte zwaargewond. De bestuurder van de auto sloeg op de vlucht, maar kon worden achtervolgd door agenten. Die schoten de man uiteindelijk neer.

De dader, de 25-jarige Martin Couture-Rouleau, had zich een jaar geleden tot de islam bekeerd. Hij werd al enige tijd in de gaten gehouden door de Canadese veiligheidsdienst en wilde afgelopen zomer naar Syrië gaan om voor IS te vechten, maar werd tegengehouden op het vliegveld. De autoriteiten namen zijn paspoort in, om te voorkomen dat hij alsnog zou vertrekken. Door op twee militairen in te rijden nam hij vermoedelijk wraak.

Nog geen drie dagen na de aanslag bij Montreal werd Canada weer opgeschrikt door een aanslag, ditmaal een schietpartij bij het parlementsgebouw in de hoofdstad Ottawa. In het parlement was de premier van Canada op dat moment aanwezig. Een militair die de wacht hield bij een oorlogsmonument werd neergeschoten en overleefde de aanslag niet. Ook de schutter werd doodgeschoten. Naast de doden vielen zeker twee gewonden, onder wie een beveiliger van het parlement. De Canadese politie bevestigde vandaag dat de dader alleen handelde.

Inmiddels is hij geïdentificeerd als de Canadese Michael Joseph Zehaf-Bibeau. Tot nu toe is nog niet bekend waarom hij de aanslag pleegde.  De 32-jarige man uit Quebec is in het verleden een aantal keer veroordeeld voor lichte vergrijpen. Tweemaal voor drugsbezit en een keer voor beroving. Canadese autoriteiten melden vandaag dat de man recentelijk bekeerd was tot de Islam.

'High-risk-traveller'
Volgens de Canadese tv-zender CTV News beweert een bron binnen de overheid dat ook het paspoort van Zehaf-Bibeau ingenomen omdat hij geradicaliseerd was en werd ook hij in de gaten gehouden door de Canadese inlichtingendiensten. Hij stond bekend als een 'high-risk-traveller' en had een strafblad, aldus CTV News. Autoriteiten hebben dit tot nog toe niet bevestigd.

Volgens de krant Ottawa Citizen waren er al twee weken geleden berichten dat individuen met banden met IS aanslagen op Canadezen plannen. Geheime diensten zouden honderden personen in de gaten houden. Vorige week werd journalisten belet om militairen te interviewen die zouden vertrekken voor een gevechtsmissie in Irak.

Lees verder na de advertentie
Door op twee militairen in te rijden nam Cou­tu­re-Rou­leau vermoedelijk wraak

Deel dit artikel

Door op twee militairen in te rijden nam Cou­tu­re-Rou­leau vermoedelijk wraak