Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wie is Herbertus Bikker?

Home

redactie binnenland

* Albert Eikenaar, Nederlands correspondent voor het Duitse weekblad Stern zocht Herbertus Bikker drie jaar geleden op in zijn woonplaats bij Dortmund. Eikenaar herinnert zich hem als 'een heel simpele man' met niet meer dan lagere school. De nu 86-jarige Bikker is opgegroeid in de Alblasserwaard. Hij groeide op in een groot gezin, op een keuterboerderij. Zijn moeder overleed toen hij zes jaar oud was, zijn vader behandelde hem streng. Hij werkte als knecht op de boerderij van zijn vader. ,,In die rare tijd kort voor de oorlog'', zegt Eikenaar, ,,is Bikker meegesleept door foute figuren. Zo kwam hij bij de NSB.'' Herbertus Bikker was toen 24 jaar oud.

Een dag na de aanval op de Sovjet-Unie meldde Bikker zich bij de Waffen SS. Hij vocht aan het Duitse oostfront en raakte meerdere malen gewond. In de lente van 1943 werd hij, genezen verklaard, overgeplaatst naar Nederland en kwam hij terecht in Overijssel, bij kamp Erica in Ommen. Volgens een verslag van Justitie heeft hij daar 'talrijke en gruwelijke' mishandelingen gepleegd. ,,Een harde potentaat'', zegt Eikenaar. Ook heeft Bikker de dood van verzetsman Jan Houtman en onderduiker Herman Meijer op zijn geweten.

Tot het einde van de oorlog bleef Bikker actief voor de nazi's. Op 10 mei 1945 werd hij door het verzet opgepakt, maar hij ontsnapte. Het half jaar daarna werkte hij bij een boer, tot hij ook daar werd ontdekt. In juni 1949 werd Bikker ter dood veroordeeld voor doodslag op Houtman en Meijer, vrijheidsberoving, mishandelingen en hulpverlening aan de vijand. Die straf werd omgezet in levenslang, maar op tweede kerstdag 1952 ontsnapte hij, samen met nog zes oorlogsmisdadigers, uit de Koepelgevangenis in Breda.

Bikker vluchtte naar Duitsland. Als oud-SS-er kreeg hij de Duitse nationaliteit. Jarenlang woonde Bikker vrijwel ongestoord bij Dortmund en werkte hij zijn pensioen bij elkaar als huismeester en nachtwaker. Tot in 1993 de KRO een reportage maakte over zijn verleden en in 1997 het Stern-artikel verscheen. In beide producties zegt Bikker dat hij Houtman heeft gedood, hem 'het genadeschot' gaf. Aanleiding voor de Duitse Justitie om het dossier Bikker te heropenen.

Deel dit artikel