Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

WHO: 'Vanaf december duizenden extra ebolagevallen per week'

Home

Redactie

Bruce Aylward, adjunct-directeur van het WHO. © REUTERS

Het ebolavirus bereikt in West-Afrika steeds meer gebieden. Daardoor zouden er vanaf begin december 5 tot 10 duizend besmettingen per week bij kunnen komen. Dat heeft de adjunct-directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, Bruce Aylward, vandaag gezegd op een persconferentie.

Aylward zei dat het aantal besmettingen in de zwaarst getroffen gebieden in Guinee, Liberia en Sierra Leone niet meer zo snel toeneemt. Maar het is 'zeer, zeer voorbarig' om daar succes uit te concluderen, aldus Aylward. Het virus bereikt nog altijd meer regio's in die landen.

Volgens de WHO is het officiële dodental door de ebola-epidemie gestegen tot 4.447. Eind vorige week stond het dodental nog op ruim 4.000. Bij 8.914 mensen is de ziekte vastgesteld. Het werkelijke aantal besmettingen ligt echter veel hoger. Voor Guinee schat de WHO 1,5 keer zo veel gevallen, voor Sierra Leone 2 keer zo veel en voor Liberia 2,5 keer zo veel besmettingsgevallen. De verhouding tussen de sterftegevallen en het totaal aantal gevallen geeft ook een vertekend beeld, aldus Aylward. Uiteindelijk sterft ongeveer 70 procent van de patiënten aan de ziekte.

Lees verder na de advertentie

VN-medewerker

De met ebola besmette VN-medewerker die vorige week in een ziekenhuis in de Duitse stad Leipzig werd opgenomen, overleed in de nacht van maandag op dinsdag. De 56-jarige man zou het virus in Liberia hebben opgelopen. Het is de tweede medewerker van de VN-missie in Liberia die aan de ziekte is bezweken.

Voor besmette internationale hulpverleners zijn in het Calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht vier bedden beschikbaar, schreef minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Deel dit artikel