Wetenschappers maken wolken tegen opwarming aarde

home

Stig Geukens

© Thinkstock

Een groep wetenschappers aan de Universiteit van Washington heeft het plan bedacht om de vorming van wolken te stimuleren met behulp van boten. Het initiatief moet de opwarming van de aarde tegengaan.

Prototype van een schip dat in staat moet zijn wolken te ontwikkelen boven zeewater. © University of Washington

Er is al eens een soortgelijk voorstel gedaan, maar door de extreem warme en droge zomer in de Verenigde Staten hebben enkele wetenschappers het project nu verder uitgewerkt.

Zeezout
Het concept is redelijk eenvoudig. Vloten bestaand uit speciale schepen sproeien deeltjes zeezout in de lucht, waar ze wolken kunnen vormen. Die wolken zouden er dan voor zorgen dat zonlicht teruggekaatst wordt uit de atmosfeer, om zo de opwarming van de aarde te vertragen. Volgens de wetenschappers is het principe hetzelfde als dat van condensstrepen achter vliegtuigen.

Onderzoeker Rob Wood en zijn team hopen het systeem binnenkort buiten het testlab te kunnen gebruiken. Met ongeveer tien schepen willen ze in een strook oceaan van 100 kilometer lang wolken proberen te vormen. 'Als dit lukt, dan kunnen we hiermee tijd winnen om op langere termijn onze koolstofuitstoot sterk te verminderen', hoopt Wood.

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie