Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wetenschappers graven sloten voor onderzoek landbouwgif

Home

TROUW

Leidse onderzoekers zijn gisteren begonnen met het graven van 36 sloten voor een uniek onderzoek naar de effecten van bestrijdingsmiddelen die in de landbouw worden gebruikt.

Op een afgeschermd terrein bij het Bio Science Park in Leiden wordt vanaf volgend voorjaar onderzocht wat landbouwgif 'doet' in water- en bodemleven in de slootjes.

Wetenschappers van het Centrum voor Milieuwetenschappen bestuderen al langer de effecten van chemische stoffen uit de landbouw. Tot dusver is dat gedaan in het laboratorium en in vijvertjes in de botanische tuin van de Universiteit Leiden. "Maar telkens stuitten we bij die studies op beperkingen", zegt eco-toxicoloog en projectleider Martina Vijver. "In het lab doe je onderzoek met een enkele diersoort in een bekerglas. In een vijvertje is er bijvoorbeeld geen aan- en afvoer van water, waardoor de samenstelling kan veranderen. De uitkomsten van onderzoek waren nooit goed vertaalbaar naar de praktijk."

Met de slootjes van tien meter lang en 30 centimeter diep, die in verbinding staan met het oppervlaktewater, kan de dagelijkse praktijk optimaal worden nagebootst, zeggen Vijver en promovendus Henrik Barmentlo.

Door de afmeting van de slootjes vallen ze buiten de Europese richtlijn voor de beoordeling van de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater. "Het is precies het soort slootjes dat je in Nederland heel veel ziet en die niet vallen onder het kwaliteitstoezicht, terwijl dit wel de slootjes zijn waarin het water- en bodemleven onmiddellijk de effecten van bestrijdingsmiddelen ondervindt."

De onderzoekers gaan gangbare en veelgebruikte middelen in het water injecteren in hoeveelheden die ook in de nabij gelegen bollenstreek en de kassenteelt worden aangetroffen. "We gaan werken volgens hetzelfde spuitregiem dat agrariërs hanteren", zegt Vijver. Er is volgens haar in Nederland en in het buitenland grote belangstelling voor het experiment, omdat het in Europa uniek is. De eerste resultaten wordt in de loop van volgend jaar verwacht.

Deel dit artikel