Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Westerling gaf het in 1969 al toe: Oorlogsmisdaden gepleegd in Indië

Home

Ex-KNIL-kapitein Westerling in 1969. © ANP

Het was al meer dan veertig jaar klaar voor publicatie, maar gisteravond heeft de NCRV voor het eerst het interview uitgezonden waarin kapitein Raymond Westerling toegeeft dat onder zijn verantwoordelijkheid oorlogsmisdaden zijn gepleegd tijdens de politionele acties van Nederland in Nederlands-Indië

Het interview is al in 1969 opgenomen. "Ik ben verantwoordelijk voor hun daden en niet de troepen zelf", zegt Westerling in het gesprek met journalist Joop Buddinghause. Westerling zegt ook onomwonden dat er oorlogsmisdaden zijn gepleegd in het toenmalige Zuid-Celebes. De militairen waar Westerling het commando over had, voerden daar in 1946 en 1947 zuiveringsacties en executies uit. Er vielen waarschijnlijk duizenden slachtoffers.

Zeer gevoelig
Toen het interview werd gemaakt, in 1969, werd hier nauwelijks gesproken over het optreden van Nederland in Indonesië. De onafhankelijkheidsoorlog was nog betrekkelijk kort achter de rug, circa honderdduizend Nederlandse soldaten hadden er gevochten, vijfduizend vonden er de dood.

"Niemand dorst dit uit te zenden, alle omroepen zeiden nee", zei cameraman Hans van der Busken gisteravond in NCRV's 'Altijd Wat'. De omroep heeft het materiaal van hem gekregen. Alleen presentator Hans Sleeuwenhoek van het toenmalige 'Hier en Nu' van de NCRV wist zich nog te herinneren dat ook zijn actualiteitenrubriek het niet aandurfde het vraaggesprek uit te zenden. "Dat lag toen zeer gevoelig. Dat kon je niet zomaar de lucht insturen."

Nabestaanden van slachtoffers in Zuid-Celebes procederen nog voor schadevergoeding en erkenning van Nederland. Advocaat Liesbeth Zegveld kondigde aan het interview te gebruiken in het proces tegen de staat. Vorig jaar kregen nabestaanden van slachtoffers van het bloedbad in 1947 in Rawagede op West-Java excuses en een schadevergoeding.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie