Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wereldraad van Kerken desinvesteert uit fossiele brandstoffen

Home

Robin de Wever

© afp

De campagne die oproept om niet meer te investeren in fossiele brandstoffen heeft er een belangrijke aanhanger bij. 's Werelds grootste kerkelijke paraplu-organisatie kiest nu ook voor 'desinvesteren'.

Dat heeft de Wereldraad van Kerken bekendgemaakt op haar website. Het oecumenisch instituut, dat meer dan een half miljard christenen vertegenwoordigt, spreekt zich met deze stap uit tegen klimaatverandering. Naar de exacte motieven is het gissen. Het 'comité financieel beleid' meldt enkel dat bedrijven die handelen in fossiele brandstoffen nu ook op de zwarte lijst van de Wereldraad staan. Volgens een woordvoerder volgt de raad het voorbeeld van enkele lidkerken.

Coördinator Tim Ratcliffe van de klimaatorganisatie 350.org, die al langere tijd oproept tot desinvestering, noemt het besluit 'mogelijk de belangrijkste toezegging die we ooit hebben gehad'. 350.org-oprichter Bill McKibben spreekt in een verklaring van een belangrijk moment voor de 590 miljoen christenen wiens kerken onder de Wereldraad vallen: "Een enorm deel van de mensheid zegt: tot hier en niet verder."

Nu is Nederlands orgaan aan de beurt
De desinvestering heeft vooral symbolische waarde, want ze geldt alleen voor de bescheiden portefeuille van de Wereldraad zelf. Nationale organen als de Nederlandse Raad van Kerken, die in zekere zin onder de Wereldraad vallen, moeten individueel beslissen of ze dit voorbeeld volgen.

Of dat gaat gebeuren is nog onduidelijk, vertelt aartsbisschop Joris Vercammen van de oud-katholieke kerk. Hij is als lid van het centraal comité een van de Nederlandse vertegenwoordigers in de Wereldraad. Vercammen: "De Nederlandse raad van duurzaamheid zal dit zeker bekijken. Besluiten als deze hebben gezag en zijn belangrijke inspiratiebronnen."

Het centraal comité sprak zich eerder deze maand ook uit voor een mondiaal einde aan kernenergie en gebruik van schone alternatieven. Wat de Wereldraad betreft gaan lidkerken daarop aandringen bij hun overheden. Het instituut vertegenwoordigt in 110 landen verschillende kerkgenootschappen, waaronder de Protestantse Kerk in Nederland en anglicaanse, lutheraanse en baptistische kerken. De rooms-katholieke kerk neemt geen deel.

Deel dit artikel