Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wereldleiders bijeen op nucleaire top over Noord-Korea en Iran

Home

Oude beelden van een raketlancering in Noord-Korea. © epa

Meer dan 50 wereldleiders komen maandag en dinsdag bijeen in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Ze praten dan over manieren om te voorkomen dat terroristen kernwapens in handen krijgen, volgens de officiële agenda althans. In de praktijk zullen de gesprekken op de nucleaire top vooral gaan over de probleemkinderen van de wereld, Noord-Korea en Iran.

Zowel Iran als Noord-Korea wordt ervan beschuldigd aan atoomwapens te werken. Beide landen zouden bovendien raketten ontwikkelen waarmee ze de kernkoppen op het Westen kunnen afschieten. Wat waar is, is met geen mogelijkheid te controleren. Beide regimes weren internationale inspecteurs al jaren.

Het Westen probeert Iran met sancties op andere gedachten brengen. Zo sluit de Europese Unie op 1 juli de deur voor olie uit de islamitische republiek. Israël dreigt zelfs met een militaire aanval. Iran wil echter niet wijken.

Ander gezicht
Noord-Korea leek vorige maand een ander gezicht te tonen. De communisten beloofden geen raketten meer te lanceren, geen uranium te verrijken en geen kernproeven uit te voeren. Internationale waarnemers konden dat komen controleren. Maar nog geen 2 weken later kondigde Noord-Korea een nieuwe lancering aan. De buitenwereld weet dan ook niet goed hoe het met het bewind moet omgaan.

Dat er op de nucleaire top over Noord-Korea zal worden gesproken, is voor Zuid-Korea klip en klaar. De conferentie 'zal bijdragen tot stabiliteit op het Koreaanse schiereiland', staat op de officiële website van de conferentie. Ook de hoogste gast, de Amerikaanse president Barack Obama, maakt geen geheim van zijn bedoelingen. Op de dag voor de top bezoekt hij de grens tussen Noord- en Zuid-Korea, de zwaarst bewaakte grens ter wereld. Obama wil daarmee laten zien dat hij achter Zuid-Korea staat.

Zuid-Korea heeft Noord-Korea ook uitgenodigd om de top bij te wonen. Zoals verwacht gaat Pyongyang daar niet op in. Het regime wil ook niet dat er over zijn kernprogramma wordt gesproken. Iedere discussie is 'een volkomen onvergeeflijke misdaad' en 'een provocatie' van Zuid-Korea, en provocaties 'komen neer op een oorlogsverklaring', zegt de noordelijke propaganda.

Nederland wordt in Seoul vertegenwoordigd door minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken). Over 2 jaar wordt weer een nucleaire top gehouden, dan in Nederland.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie